Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“

Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

XV-то издание на международното изложение „Културен туризъм“ се проведе от 19 до 21 април, което е първият специализиран форум за популяризиране на културния туризъм и неговото значение за България като туристическа дестинация. За поредна година държавни и неправителствени организации, общини и музеи, научните среди, бизнесът и представители на дипломатически мисии представят във Велико Търново своята дейност, добри практики и събития, които формират визии за този вид туризъм.

Тази година една от изненадите сред изложителите представляваше колоритният щанд на Вишеградската четворка – V4 (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), който видимо будеше интерес и привличаше любопитните погледи на гостите на изложението със своите внушителни фототапети разположени на 16 квадратни метра площ, показващи забележителностите, символите на столиците от Вишеградската четворка - Будапеща, Братислава, Варшава и Прага. Част от спиращите пред щанда споделяха своите преживявания и впечатления от своите вече осъществени посещения, а други споделяха, че с удоволствие ще посетят страните от Централна Европа, разглеждайки екскурзиите предлагани на място от партньорската туристическа агенция Крис Еър ООД.

Представителите на посолството на Унгария и Унгарския културен институт в София предлагаха на посетителите хапки унгарски колбаси, унгарска ракия и прочутото токайско вино, любимото питие на Бетовен, Луи XIV и Петър I. Унгарците възпяват и в националния си химн десертното си вино: „правим нектар, извлечен от лозите на Токай”. Луи XIV отпивайки за първи път глътка от кехлибарения еликсир възкликва: „Вино за Кралете, Кралят на Вината”.

На туристическото изложението Унгария представи и своите унгарски уникати, така нар. „Хунгарикуми“, част от които бях показани и представени на щанда. В момента те са 70 на брой като непрекъснато се увеличават. Защитени са със специален закон. „Хунгарикумите“ могат да пренесат всеки посетител жаден за приключения в света на културата, спорта, науката и гастрономията. Неразделна част от визитката на дунавската страна са още унгарската Пуста, Националния природен парк Хортобадь, известното кубче Рубик, брилянтните умове на Янош Нойман, пионер на съвременния цифров компютър и прилагането на теория на операторите към квантовата механика, сестрите Полгар, гении в шаха и много други. Част от по-възрастните посетители на изложението виждайки снимката от корицата на биографичната книга на Ференц Пушкаш (един от най-известните футболисти на всички време, завършил кариерата си в Реал Мадрид), си припомниха с умиление и радост своите младини и величието на унгарския футболист.

По покана на Унгарския културен институт в Търново гостуваха танцьорите от фолклорния ансамбъл за унгарски народни танци към Младежкия и културен център „Хирьош Агора“ гр. Кечкемет, които в дните на изложението представиха унгарската култура под формата на народни ритми и танци, забавлявахапубликата и се превърнаха в любимците на събитието. Вишеградското участие на изложението начело с Унгария бе отличено с наградата “Оригинално представяне” и бе връчена от Борислав Йорданов управител на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” във Велико Търново на Тамаш Будаи първи секретар, търговски аташе на посолството на Унгария в София, Ласло Лукач ръководител на танцовия състав от Кечкемет и Десислава Симеонова управител на Крис Еър ООД.

Тридневната програма бе наситена с много музика, песни и танци. Освен това се проведоха тематични кръгли маси, изложение на книги за култура и туризъм.

Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ Н. Пр. Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария изнесе публична лекция пред студенти и преподаватели по покана на студентите от Дипломатическия клуб „Имхотеп“, а темата на лекцията бе „Сътрудничеството на страните от Вишеградската група, добрите практики на Унгария в областта на дипломацията и търговията, унгаро-българските търговски отношения“. След лекцията на посланика в дискусията се включиха и г-жа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт и съветник по културните въпроси към посолството на Унгария в София, както и Шаролта Папаи Мадярне, гост-лектор по унгарски език в Шуменския университет. Г-жа Дьорди Димитров говори по въпросите на културната дипломация и дейността на Унгарския културен институт, в частност културното сътрудничество на страните от Вишеградската група в България, а г-жа Шаролта Папаи Мадярне за начините на обучение в учебните заведения в Унгария и за възможностите за реализация на българския трудов пазар с унгарски език.

Н. Пр. Текла Харангозо беше удостоена със званието „Почетен член“ на Дипломатическия клуб „Имхотеп“.

Присъствието на дипломатическата мисия в подобни културно информационни форуми не е случаен. Трябва да припомним, че връзките между двете страни и добрите им отношение датират още в далечното минало.

Градинари от района на Търново тръгват на гурбет из Централна Европа още през 18 в. Пренесените знания на българските градинари се доразвиват, изучават и прилагат и в унгарското земеделие на страната.

Патладжанът и техниката за напояване са само скромните примери, които са пренесени и стават част от унгарската аграрна култура. Градинарите играят важна роля до ден днешен в укрепване и утвърждаване на връзките между двата народа. По инициативата на техен представител в унгарския парламент, в лицето на Симеон Варга, през месец септември 2016 година парламентите на двете страниприемат единодушно 19 октомври- денят на Св. Иван Рилски- за Ден на българо-унгарското приятелство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България