Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро

Правителството на Виктор Орбан предпочело да плати глоба от 10% от размера на всички сключени договори с еврофондове, вместо да разследва нередности в тяхното управление.

Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Мярката е прилагана и за Хърватия, и Саксония-Анхалт

Правителството на премиера Виктор Орбан е приело Унгария да плати глоба от над 500 милиарда форинта (около 1,5 млрд. евро), вместо да прави цялостно разследване за лошо управление на еврофондове, предаде Ройтерс.

Санкцията се равнява на около 2% от БВП на страната, ако се изплати за една година.

В информацията си Ройтерс се позовава на документ с писмени отговори, подготвен от екипа на Йоханес Хан - еврокомисаря за европейската политика за съседство и разширяване.

Става въпрос за питане на евродепутати към Хан за механизма, по който страна членка отказва разследване в замяна на глоба.

Отговорът на Хан е, че връщането на фиксиран размер от раздадените средства от финансовата рамка 2014-2020 г. вече е било налагано на Хърватия и на германската провинция Саксония-Анхалт.

В случая с Унгария е бил извършен т.нар. хоризонтален одит на обществени поръчки, “в който са установени сериозни недостатъци във функционирането на системите за управление и контрол на процедурите”. На унгарските власти били предложени два варианта. Единият - анализ на всички договори по всички оперативни програми и установяване дали са налице същите нередности, установени от одиторите на Европейската комисия, след което да приложат необходимите финансови корекции спрямо договорите, засегнати от нередности. Другият - да приложат 10% финансова корекция върху всички договори, сключени при недостатъчни контрол и управление. Будапеща избрала втория вариант.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа