Унгария с вето срещу резолюция на ЕС за годишни доклади за върховенството на закона

Унгария е наложила вето на резолюция, според която сегашния формат на диалога за върховенството на закона е трябвало да бъде заменен с нов, според който Европейската комисия ще прави ежегодни доклади за състоянието на върховенството на закона във всяка страна-членка. Според правителството в Будапеща новият механизъм е безсмислен, защото Европейският съвет вече има нужните инструменти, за да налага спазването на договорите на ЕС, пише електронното издание Hungary Today.

След като Финландия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, политиците на северната страна дадоха да се разбере, че засилването на правовата държава в ЕС ще бъде основен приоритет за тях през следващите месеци. Като част от това финландското председателство имаше за цел да замени сегашния формат на диалога за върховенство на закона с по-общ годишен дебат за състоянието му. Следователно на вторник на заседанието на Съвета по общи въпроси (между министрите по въпросите на ЕС) председателството искаше да създаде годишен доклад за диалога за върховенство на закона.

Въпреки това не е постигнат компромис, независимо че текстът е бил подкрепен от 26 от 28-те страни-членки. Вследствие на това председателството издаде само известие, съобщава новинарският сайт Eurologus.

Държавите, които са се противопоставили, са Унгария и Полша, които често получават критики за правосъдните си реформи и други законово инициативи, които „отслабват демократичния контрол на правителството“.

След срещата министърът на правосъдието на Унгария Джудит Варга заяви пред журналисти, че правителството принципно не е съгласно с Европейската комисия за извършване на оценки на върховенството на закона. Унгария подкрепя запазването на „изпитаните” механизми, изградени върху междуправителствения диалог, когато става въпрос за проучване на състоянието на върховенството на закона в държава-членка, добави Варга.

Тя също изрази възражението на Унгария срещу плановете на Европейския съвет да се основава на с доклада за върховенство на закона на Комисията. Министърът заяви, че Унгария и Полша са се обосновали на срещата, че държавите-членки трябва да формират своите становища по всякакви притеснения относно състоянието на върховенството на закона в друга държава от ЕС единствено въз основа на двустранните разговори.

Според унгарското правителство държавите-членки трябва да обсъждат разногласията помежду си и вече съществува рамка на ЕС за това, наречена „междуправителствен диалог“.

Предложението, представено от Финландия, ще сложи край на междуправителствения аспект на този процес и ще го замени с нов механизъм, добави тя.

Джудит Варга подчерта, че Унгария, която възпрепятства приемането на съвместна резолюция, не трябва да се счита за блокираща, тъй като двете държави също са изпратили свои проекти, но нито една от тях не е присъствала при изготвянето на предварителния текст.

„Унгария не може да приеме създаването на такъв механизъм“, посочи министърът. „Въпреки че е в малцинството, мнението, което е пренебрегвано от мнозинството от държавите-членки, е легитимно.“

Варга каза също, че всеки мониторинг трябва да избягва дискриминация и ненужно дублиране, което в момента не е гарантирано.

Реакцията на правосъдния министър изобщо не е изненадваща. Съвсем наскоро Варга публикува мнение на Euronews, в което отхвърли не само механизма за върховенство на закона, но и предложението за обвързване на финансирането от ЕС с върховенството на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа