Унгарският външен министър заяви, че страната му няма да подкрепи Манфред Вебер за председател на ЕК

Унгария няма да подкрепи водещия кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер за председател на Европейската комисия. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто пред „Евронюз“. И обясни, че за страната му и управляващата партия ФИДЕС, която е със замразено членство в Европейската народна партия, баварският политик Вебер е неприемлив, защото се отнасял към унгарците като към европейци втора класа.

Още утре се очаква да започнат споровете за новите председатели не само на Еврокомисията, но и на Европарламента и Европейската централна банка. Това се очаква да стане на среща на лидерите на страните членки в Брюксел.

Срещу Вебер е и френският президент Еманюел Макрон, който преди големия форум в Брюксел планира да разговаря поотделно с канцлера на Германия Ангела Меркел и с испанския премиер социалист Педро Санчес, информира БНР.

Европейската народна партия ще има най-много представители в новия Европарламент, но за мнозинство ѝ трябва коалиция не само със социалистите, но и със Зелените и либералите, към които на европейско ниво вече се числи и Макрон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа