Унгарският посланик посети Шумен и обеща инвестиции

Снимки: Авторът.

Кмет и дипломат обсъдили и демографската тема

Дни преди националния празник на Унгария посланик Текла Харангозо дойде в Шумен, градът приютил унгарските емигранти, да засвидетелства почит пред паметника на революционера Лайош Кошут и да открие изложба, посветена на историческите събития от 1848-1849 г. Тя изказа искрени благодарности на кмета Любомир Христов и на шуменци за всичко, което правят за съхраняване жив спомена за Унгарската революция.

Дипломат и градоначалник разговаряли и за възможностите, които предоставя за инвестиции Индустриалният парк на Шумен. "Надявам се скоро тук да има унгарски инвеститори, работим по този въпрос", каза г-жа Харангозо и обясни, че не пропускат да промотират България. Обсъдени били и демографските проблеми на двете държави и инициативи на Унгария за насърчаване на раждаемостта.

Харангозо сподели, че държавата й вече има специална програма за подпомагане на семействата. Те получават субсидии от правителството и при първо дете връщат обратно на парите, но след 3 г. След второ получават още отсрочка, а при трето им се опрощават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България