Унгарският президент е подписал закон, заплашващ университета на Сорос в страната

Янош Адер

Президентът на Унгария Янош Адер е подписал във вторник спорен закон, насочен към открития от милиардера Джордж Сорос Централноевропейски университет въпреки протестите срещу това в страната и в чужбина, предаде АФП.

Подписването на проектозакона за висшето образование, последното правно препятствие преди той да стане закон, се случва насред едни от най-големите улични демонстрации в Унгария за последните години. Според новите правила, одобрени от депутатите миналия четвъртък, е забранено институции, базирани извън ЕС, да издават дипломи в Унгария без двустранно споразумение между засегнатите държави. Те ще трябва да имат и факултети и в страната си на основаване – условие, което регистрираният в САЩ ЦЕУ не е постигнал.

Законът не споменава изрично университета, но изглежда, че той е основната му цел. Критиците смятат, че това е поредното нападение на министър-председателя Виктор Орбан срещу Сорос, обвиняван от него, че се меси в политиката на европейските държави и че подкрепя миграцията към страната.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа