Унгарски ултраспортист гостува в Свищов заради проект популяризиращ Дунавската стратегия

dav

Под надслов „Със 70 маратона за Дунав“ ултраспортистът Пал Ющьош-Хидвеги стартира пробег на цялата брегова ивица на Дунав, дълга близо 3000 км. Целта на рекордьора е с това свое изключително постижение, в годината на ротационното унгарско председателство на Дунавската стратегия, да привлече вниманието върху значението на екологичния транспорт.

„Спортистът беше посрещнат в Община Свищов от председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, зам.-кметът Борислав Замфиров и председателя на Постоянната комисия по “Здравеопазване, социална политика, младежта, спорт и туризъм” д-р Татяна Ганчева. Пал Ющьош-Хидвеги разказа, че е стартирал маратона от началото на Дунав в Донаушинген, Шварцвалд и планира да бяга през 10-те страни до устието на реката в Черно море“, споделиха от общинската администрация в Свищов.

По време на 3000-километровия маратон унгарецът ще посещава училищата по протежението на река Дунав и лично ще представя посланията на програмата, както и ще агитира децата да се присъединят и да спортуват в рамките на населените места. Община Свищов е организирала среща на маратонеца със свищовски ученици, които обменили идеи в областта на спорта и екологичното равновесие.

„Дунавската стратегия на Европейския съюз е система за развитие на макрорегионално ниво, чиято цел е синхронизиране на секторните политики за развитие на 10-те дунавски държави, като напр. възстановяване качеството на водите, стимулиране употребата на устойчива енергия, управление на екологичните рискове“, поясняват от кметството в крайдунавския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони