Унгарски филм печели Берлинале 2017

„Златна мечка“отиде при „За тялото и душата“ на унгарската режисьорка Илдико Енеди.

Унгарският филм „ За тялото и душата“ , който разказва една необичайна любовна история, случваща се в съвременна кланица, спечели 67-ото издание на кинофестивала в Берлин. Неговата авторка Илдико Енеди убеди зрителите и специалистите с вълнуващото си съчетание на поетичност и делничност и така помогна на международното жури да спази обещанието си да не дава приоритет на филмите с чисто политически послания. Показателно е, че освен него кинокритическото жури, което оценява чисто художествените постижения, и окуменическото, което дава приоритет на християнските ценности, също отличиха филма на Илдико Енеди.

На практика почти всички наградени творби разказват интимни истории и се задълбочават в най-съкровените човешки отношения между мъже и жени, родители и деца. Това даде основание на директора на фестивала Дитер Кослик още в началото на церемонията по награждаването да благодари на участващите кинематографисти за техния опит „да спасят света с поезия“. На практика никой от селекционираните филми не рисува розови картини на съвременния свят и не си затваря очите пред проблемите. Журито обаче все пак отличи онези автори, които наред с откровеното изобразяване на действителността успяват да вдъхнат надежда и да посочат изход от проблемите. Най-често това са любовта, всеотдайността в семейните отношения, солидарността между онеправданите.

Напълно достойни за своите отличия бяха и творбите, наградени със следващите по-важност награди: „Фелисите“ на френския режисьор от сенегалски произход Ален Гоми, спечелил Голямата награда на журито, и „Другата страна на надеждата“ на финландеца Аки Каурисмаки, признат за най-добър режисьор. Първият разказва за певица от непретенциозни барове в бедните квартали на Киншаса, която се бори да спаси сина си, пострадал при катастрофа. Другият представя с много хумор и топлота непринудената солидарност на обикновени финландци със симпатичен сирийски емигрант. Нестандартната криминална история „ Следи“ на полската режисьорка Агнешка Холанд спечели наградата на името на основателя на фестивала Алфред Бауер за откриване на нови перспективи в киноизкуството. Този филм заедно с „Другата страна на надеждата“ на Аки Каурисмаки вече са включени в програмата на предстоящия международен София филм фест.

Съвсем обикновени истории предлагат и останалите отличени заглавия. Корейката Ким Мин-хи спечели „Сребърна мечка“ за най-добра женска роля („Нощем сама на плажа“) в един разказ за млада киноактриса, която преодолява разочарованията си след нещастна връзка с по-възрастен режисьор. Австриецът Георг Фридрих, отличен като най-добър актьор за ролята си в немския филм „Бели нощи“, играе баща, който мъчително търси сближаване със сина си, с когото от дълго време живеят разделени. Награденият за сценарий чилийски филм „Фантастична жена“ разказва историята на една транссексуална певица, която не е допусната до погребението на по-възрастния си любовник от неговото семейство.

Макар и без големи кинематографични събития и епохални открития - такива отдавна са рядкост във филмовия живот, фестивалът в Берлин изпълни главната си функция. Той разкри художествено интригуващо една богата панорама на съвременната действителност в изключително широки географски граници. Изводът от нея е, че светът има много проблеми, а решенията за тях няма да дойдат от високите етажи на политиката. Те са известни от библейски времена и в основата на всички тях стои любовта.

 

ПОЧЕТНИТЕ МЕЧКИ

„Златна мечка“ – „За тялото и душата“ на Илдико Енеди (Унгария)

„Сребърна мечка“ - Голямата награда на журито - „Фелисите“ , режисьор Ален Гоми „Франция)

„Сребърна мечка“ за режисура - „Другата страна на надеждата“ на Аки Каурисмаки (Финландия)

„Сребърна мечка“ за най-добра актриса - Ким Мин-хе във филма „Нощем сама на плажа“, режисьор Хон Сан-су (Корея)

„Сребърна мечка“ за най-добър актьор - Георг Фридрих във филма „Бели нощи“ на Томас Аслан (Германия)

„Сребърна мечка“ за забележително индивидуално творческо постижение - Дана Бунеску, монтажистка на филма „Ана, любов моя“

„Сребърна мечка“ за най-добър сценарий - Гонзало Маза и Себастиан Лелио за филма „Фантастична жена“ на Себастиан Лелио (Чили)

„Сребърна мечка“ за филм, откриващ нови перспективи в киноизкуството, награда „Алфред Бауер“ на името на основателя на фестивала - „Следа“ на Агнешка Холанд

„Златна мечка“ за най-добър късометражен филм - „Малък град“ , режисьор Диего Коста Амаранте (Португалия)

Награда за дебют с парична премия в размер на 50 000 евро, поделена между режисьора и продуцента - „Лято 1993“ на Карла Симон (Испания), от секцията „Поколение“ за детски филми

Награда за най-добър документален филм - „Лов на призраци“ на палестинския режисьор Раед Андони

Награда на международната организация на кинокритиците - „За тяло и душа“ (реж. Илдико Енеди)

Награда на сдружението на германските арт кина за „Парти“ (реж. Сали Потър)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино