Унгарци на протест срещу „поробващ закон“

Парламентът разреши 400 часа извънреден труд годишно

Правосъдният министър ще контролира административни съдилища

Пореден протест срещу реформа в унгарския трудов кодекс е организиран тази вечерт, след като парламентът прие промени, наречени “поробващи” от критиците им, предаде Би Би Си. Според новите правила работодателите могат да искат служителите им да полагат извънреден труд до 400 часа годишно, като заплащането за него може да бъде отлагано до 3 години. Това означава по един допълнителен час всеки ден при стандартна работна седмица. Досега правилата гласяха съответно 250 часа и до 12 месеца забавяне на парите.

Полицията се принуди да използва сълзотворен газ, след като поне 2000 гневни унгарци се събраха пред парламента. Опозиционни политици създадоха хаос в сградата, като блокираха стълбища в опит да провалят вота. Недоволството бе подхранено и от втори законопроект, който създава нова система от административни съдилища под контрола на министъра на правосъдието, за които мнозина се опасяват, че няма да бъдат независими. Председателят на парламента не успя да стигне до блокираната от опозицията трибуна и се принуди да открие заседанието, без да е заел мястото си. Въпреки суматохата, супермнозинството на партията на премиера Виктор Орбан “Фидес” надделя и двата закона бяха приети. Депутатите от “Фидес” настояват, че трудовата реформа ще помогне на работодателите и на служителите им на фона на липса на работна ръка.

“Трябва да премахнем бюрократичните правила, така че тези, които искат да работят и да печелят повече, да могат да го правят”, смята премиерът Орбан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа