Универсална кола за лоши и прашни пътища

Голяма, изгодна, удобна и здрава - такава кола искат хората по нашите географски ширини. Доказателство са пазарните резултати на компактната лимузина Citroen C-Elysee. Моделът се продава успешно в държави от Централна и Източна Европа, Средиземноморския басейн, Северна Африка и Китай. От лансирането на модела в тези региони през 2012 г. до днес са купени близо 400 000 екземпляра и това е знак, че потребителите все още проявяват здрав разум и прагматичност. Читателите на възраст над 35 години могат да си припомнят в какъв автомобил са се возили на задната седалка като деца. Семейната кола не е била джип, нито кросоувър, нито спортно купе, нито градско мини. А по-скоро е седан от руските марки, които днес по-често се срещат в музеите на социализма, отколкото по улиците, или някой от първите западни автомобили „нов внос” след 10 ноември - Ford Taunus, Opel Rekord, Audi 100 или нещо подобно.

Компактните лимузини винаги са били желани от семейства, които не могат да си позволят повече от една кола. Универсалните им качества изпъкват и днес, макар че седанът като форма на каросерията вече не е на мода, с изключение на високия клас на BMW Серия 5, Mercedes E класа и нагоре към Серия 7 и S-класата. Тези луксозни коли обаче са многократно по-скъпи и за масовия потребител остават мечта, освен ако не му се усмихне късметът от тотото. С достъпната си цена Citroen C-Elysee предлага прагматична комбинация от привлекателен дизайн, функционалност, голям вътрешен обем и надеждна техника. През тази година моделът излиза на пазара сериозно обновен след фейслифт, за да спечели повече купувачи.

Извършените промени правят автомобила по-модерен и подчертават основните му качества. А те започват с размерите. С дължината си от 4,43 м колата е достатъчно голяма, за да превозва петима възрастни, защото мястото на задната седалка е щедро. Багажникът с обем 506 л ще побере всички чанти за едно семейно пътуване. Удобното настаняване и просторният товарен отсек превръщат Citroen C-Elysee в подходящ превозвач на дълги дистанции. Не случайно моделът се използва от много компании за отдаване на коли под наем, тъй като върши отлична работа на компании или семейства, които отиват на почивка в чужбина и искат да пътуват там. Други настоящи и потенциални купувачи на този автомобил са таксиметровите шофьори. За тях се превръща в удобство малката особеност, че капакът на багажника се отваря само с ключ или от бутон в купето.

Замисълът на Citroen C-Elysee е да щади финансовите средства на своите собственици, без да ги лишава от нищо важно. Затова моделът не разполага с излишни глезотии, а вътрешният дизайн е изчистен и приятен. Бордното табло е обточено с декоративна лайстна пред пътника и е в тон с нивото на оборудване. Материалите са здрави, елегантни и лесни за поддръжка, което е особено важно за тапицериите. Новият 7-инчов тъчскрийн на централната конзола придава модерен вид и улеснява управлението на различните функции на борда. Предлагат се удобства като камера за заден ход, която дава изображение върху монитора пред водача.

Двигателната гама се състои от проверени и надеждни мотори, които няма да създадат главоболия и разходи на купувачите. Бензиновите агрегати са с мощност 82 и 115 конски сили, а дизеловите са с ресурс 92 и 100 конски сили. Автоматична скоростна кутия от последно поколение с 6 предавки и бързо превключване се монтира на най-мощния вариант със 115 коня.

Обновеният Citroen C-Elysee се разпознава отвън по изцяло новите фарове. Те са по-големи и всеки се състои от два хромирани конуса. Връзката между решетката и фаровете увеличава усещането за широчина на автомобила и динамика. Това впечатление се усилва с хоризонталните вентилационни отвори, които стигат до фаровете за мъгла с нова декорация. Новите дневни LED светлини под фаровете за мъгла допълват ефектния външен вид и по-ярката визия на модела. Отзад виждаме характерните са Citroen светлини с 3D ефект, които подчертават елегантния силует. За най-големите естети се предлагат много красиви 16-инчови двуцветни джанти и едноцветни с диамантен ефект. Появявят се и два нови цвята (синьо и стоманено сиво) по последен писък на автомобилната мода.

Моделът запазва досегашните си достойнства като подсилено окачване, защита на дъното, двойни уплътнения на вратите. Автомобилът е конструиран за експлоатация в по-тежки условия от стандартните, за движение по лош асфалт и по черни, кални и прашни пътища - ето защо се оказва подходящ за нашите региони. Добрата изолация, здравата изработка и ефективната работа на двигателите и предлаганите системи са проверени в безкомпромисни изпитания в сибирски студ и в сахарска жега.

Информация за трафик и цени в реално време

Обновеният Citroen C-Elysee е оборудван с инфо-развлекателна система, която включва телефония с Bluetooth (достъп до телефонния указател и управление на две едновременни телефонни обаждания).Музика може да се слуша от външни източници чрез свързване през USB порт. Смартфоните се интегрират с функцията Mirror Screen и така по-бързо се работи с апликациите и вътрешното съдържание. За допълнително улеснение е функцията за гласово разпознаване, позволяваща взаимодействие между телефон и медии.

Новата 3D навигационна система е свързана и дава информация в реално време, като осигурява достъп до нови услуги като прогноза за времето, данни за трафика, паркинги, бензиностанции, ценоразписи и др. Чрез зумиране на екрана с два пръста може да се търсят детайли. Основните европейски градове и забележителности са изобразени в триизмерен формат, а всички релефи по картите са представени много реалистично.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили