Университетът на Сорос се оплака, че е изхвърлен от Унгария

Централноевропейският университет (ЦЕУ) в Будапеща на милиардера-интернационалист Джордж Сорос обяви в понеделник, че е бил „изхвърлен“ от Унгария и принуден да премести най-престижните си програми във Виена след дълга и тежка съдебна битка с правителството на премиера Виктор Орбан, предава AFP.

„ЦЕУ беше изхвърлен“, заяви Майкъл Игнатиеф, ректор на основаното от Сорос учебно заведение чрез съобщение. „Това е безпрецедентно. Американска институция е изхвърлена от страна, която е съюзник в НАТО“.

От ЦЕУ обявиха, че започват да преподават програмите си във Виена от септември 2019 година, но ще запазят своя кампус в Унгария и тези студенти, които са записани там, ще могат да завършат обучението си.

„Франс прес“ посочва, че заведението, в което се обучават хора от повече от 100 страни, отдавна се смята от Виктор Орбан за враждебен бастион на неолиберализма.

То е основано от Сорос през 1991 година и курирано от амеркианския щат Ню Йорк и това дава основание на ЦЕУ да твърди, че изпълнява изискванията на Закона, приет през април 2017 година, в която се поставят тежки изисквания за чуждестранните университети.

Френската агенция отбелязва, че приемането на закона, който либералните критици смятат за удар по академичната свобода, е сред основните основания за задействането на безпрецедентна наказателна европейска процедура по член 7 срещу Будапеща през септември т.г.

ЦЕУ твърди, че изпълнява изискванията на закона, след като е отворил съоръжение в щата Ню Йорк и американските регулатори са потвърдили, че организира образователни дейности.

Но говорител на унгарското правителство обяви, че това в САЩ е „Потьомкинов университет“ (има се предвид – създаден с цел да заблуди – бел. „Фокус“), който не изпълнява изискванията на новите правила и посочи, че Будапеща не е подписала споразумение с американските власти, което да позволи на ЦЕУ да продължи да оперира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят