Уникален бюст на ген. Сава Муткуров получи Велико Търново

снимка-Веселина Ангелова

Скултурата е изваяна от италиански мрамор, с какъвто преди векове е работил Микеланджело

Уникален бюст на ген. Сава Муткуров дари неговият правнук Александър Кирков на Велико Търново. Идеята бе на Инициативен комитет за издигане на паметник на първия български генерал в старата столица.

Бюстът е с размери 60/60 метра. Бил е в църквата „Св. Спас”, където е бил гробът на Муткуров. По-късно попада у семейство Киркови, които до сега са го съхранявали в гаража на жилището си в София.

Според Денислав Сираков той е изработен от италиански скулптор от бял мрамор, взет от каменоломната, в която е работил и самият Микеланджело. В момента Сираков реставрира бюста, като споделя, че е бил доста занемарен, поругаван от вандали и има поражения по носа и едната вежда.

Почистването от мухъла се извършва с професионални италиански препарати, след което ще бъде кристализиран със специална смола и закаран на 3D скенер в столицата, обясни Сираков. С решение на сдружението за издигане на паметник на ген. Сава Муткуров бюстът ще бъде поставен в парк „Марно поле”.

Бюст-паметникът на Муткуров, изработен от Денислав Сираков, ще бъде експониран вероятно в зала на българските регенти в Регионалния исторически музей. Статуетка на ген. Сава Муткуров планират да връчват от сдружението ежегодно на курсант от Велико Търново, завършващ с отличен успех Националния военен университет.

"Статутът на наградата, която ще има и парично изражение, се обсъжда. Планира се и изграждане и на паметник на регента и първи кмет на Търново след Освобождението Георги Живков", обяви зам.кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони