Уникален лазер в Пловдив лекува куп урологични заболявания

Уроголът д-р Васил Ангелов

Пациентите с различни урологични заболявания в Пловдив ще бъдат лекувани безболезнено с ултрамодерен универсален лазер, с какъвто вече разполагат във веригата болници "Медлайн-Централ Хоспитал".

Лечебното заведение е първото в града под тепетата, което се сдоби с високотехнологичен апарат последно поколение, подходящ за разбиване на камъни и за интервенции върху тъкани - простатна жлеза, пикочен мехур и бъбреци.

"Този вид терапевтичен лазер има широко приложение и при лечение на злокачествени и доброкачествени тумори. Той е доказано щадящ за тъканите, тъй като дължината на вълната е само 2 микрона, а дълбочината на проникване в органите е до 0,3 мм. Ефектът от лечението с тази техника е в резултат на абсорбцията на енергията във водните молекули на клетките, а това е най-голямото предимство", твърди урологът д-р Васил Ангелов.

Мощният лазерен импулс при разбиване на камъни в пикочо-половата система предизвиква микровзрив, с който унищожава кристалната решетка на камъните. При меките тъкани светлинният сноп води до "изпаряването" им и това е разликата със зеления и диодния лазери, разрушаващи структурата на хемоглобина. Други предимства на новия лазер са минималното до лиспващо кървене, краткият период, в който се носи катетър, липсата на постоперативни усложнения, бързото възстановяване и късият болничен престой, допълва д-р Ангелов.

Според него комбинираният лазер е изцяло подходящ за пациенти с придружаващи заболявания и такива, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Предназначен е за лечение на увеличена простата, склероза на мехурната шийка, тумори на пикочния мехур и бъбреците и за разбиване на камъни в цялата пикочо-отделителна система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве