Уникален фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува“ събра 3500 участници от България и чужбина

За 13-та поредна година община Струмяни бе домакин на един уникален международен фолклорен фестивал „ Малешево пее и танцува“.

На една сцена се събраха и представиха за три дни 3500 певци и танцьори от 120 населени места в България и чужбина. Сцената по традиция бе издигната в село Микрево на мегдана.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата, под егидата на община Струмяни и изключителната партньорска подкрепа на ЦИОФ и „Арт център Илинденци“.

Истинска феерия от звуци, багри и танци бяха представени от български и международни ансамбли от Република Македония, Турция, Сърбия, Украйна, Молдова.

Изпълненията на участниците се оценяват от жури съобразно категорията и възрастовата група, в която попадат. Председател на журито в тазгодишното издание на фестивала е акад. доц. Красимир Петров.

В конкурсната програма, участниците пресъздават песни,танци и обичаи, които най-добре изразяват история, бит и душевност от региона, който представляват.

Фестивалът се провежда в навечерието на 80-годишен юбилей на НЧ "Братя Миладинови" с. Микрево, което пази и съхранява ревностно народната традиция и гордия дух на Малешевието. По време на фестивалната програма всички гости имаха възможността да се насладят на две красиви изложби-едната под наслов "Малешево през годините", а другата изложба е със сувенири ръчно изработени от децата на Струмяни.

Над 5 хиляди зрители имаше на фестивала, дойдоха и депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, кметове от Малта, Македония и България. Кметът на община Струмяни Емил Илиев заяви,че фестивал като този е най-добрия мост към приятелството със съседните страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл