Уникалната Източна могила край Караново вече има акт за собственост

Уникалната Източна могила край новозагорското с. Караново вече има акт за публична държавна собственост - съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски. Актът е изпратен в Министерството на културата.

Източна могила е обявена за археологически паметник от национално значение още в далечната 1962 година. През 2007 г. новозагорският археолог Веселин Игнатов започна спасителни разкопки, след като могилата бе атакувана от иманяри. Бяха открити четириколка със скелетите на две впрегатни коня и множество дарове от богато погребение от 1-ви век.

Находките предизвикаха сензация в научния свят и огромен интерес сред специалистите в страната и чужбина. По тяхно мнение, това е най-старото тракийско погребение от римско време, откривано на Балканите. На място, на могилата бе устроен своеобразен музей на открито, с експозиция на част находките. За съжаление, през последните две години в подпорната стена на съоръжението са се появили пукнатини. Най-дълбоки са били пукнатините в основата на самия гроб.

От Министерството на културата са направили незабавни предписания за ремонтни дейности, но без адресат. "Проверката ми установи, че могилата няма акт за собственост. В областната администрация не е била образувана преписка за съставяне на акта" - обясни Божурски. Той е потърсил съдействие от министъра на културата, процедурата е била задействана и вече е приключила.

"Вече е възможно ценният археологически обект да получи адекватни грижи. Може да се потърсят и средства по европейски проекти за неговото добро управление" - допълни областният управител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България