Уникална апаратура ще прецизира операциите на млечната жлеза в Онкодиспансера в Бургас

Уникална апаратура ще се се използва при операция на млечната жлеза в Комплексен онкологичен център - Бургас от края на този месец.

Досега много често при операция на млечната жлеза се отстраняват голям брой подмишнични лимфни възли, което води до получаване на лимфен оток, дисфункция на раменната става, загуба на сетивност и други инвалидизиращи жените локални усложнения. Чрез въвеждането на новата апаратура ще се избегнат всички тези нежелани последици.Това ще бъде постигнато, като бъде въведен интраоперативен гама-детектор.

Този апарат се използва по време на операция, като визуализира сентинелните (стражеви) лимфни възли, засегнати от метастазите и се отстраняват само засегнатите. По този начин не се нарушава оттичането на лимфата и получаването на лимфедем. Методът за работа включва инжектирането на радиофармацевтика Технеций 99. Той е с много ниска активност и безвреден за пациента, околните и медицинския персонал. Организацията на оперативния процес може да се извърши по два начина, по желание на пациента. Първият вариант е инжектирането на радиофармацевтика Технеций 99 да се извърши сутринта в деня преди операцията.

След това се провежда динамична сцинтиграфия за 15 минути, проследяващ лимфния поток и последваща статична такава. Засегнатите лимфни възли се маркират върху кожата. След около 5-6 часа от това изследване се извършва оперативната интервенция, като по време на операцията с гама-детектора се виждат сентинелните възли и се отстраняват само те.Вторият вариант е двудневен, като на първия ден се инжектира радиофармацевтика Технеций 99 в следобедните часове, в деня преди операцията. Провежда се сцинтиграфията по горепосочения начин и на следващия ден се извършва оперативната интервенция под контрола на гама-детекторната сонда.

В България това е вторият подобен апарат, същият ще бъде използван и при меланома и при карцином на женската полова система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве