Уникална за България радиохирургична техника спасява животи в „Уни Хоспитал“

Д-р Захари Захариев, началник на отделението по лъчелечение към „МБАЛ - Уни Хоспитал“, и екипът му осъществиха първата за страната ни радиохирургия с техника, която е синхронизирана с дихателните движения на пациентите – SBRT - 4D. Интервенцията беше успешно направена с линеен ускорител „TrueBeam“ STX – последно поколение, при двама пациенти, страдащи от злокачествени заболявания с белодробни метастази.

Приложената техника се използва за първи път в България, а пациентите понесоха лечението изключително добре, предпоставка за което беше и отличната подготовка на международно сертифицирания екип.

Отделението по Лъчелечение на „Уни Хоспитал“ разполага с последно поколение високоспециализирана апаратура за радиохирургия, която доказано спира растежа и унищожава туморните клетки и метастазите, а заради липсата ѝ в България до не отдавна десетки пациенти със злокачествени заболявания бяха принудени да търсят лечение в чужбина.

От този месец Онкологичният център на болница „Уни Хоспитал“, град Панагюрище рутинно прилага това свръхпрецизно и щадящо пациента лечение на онкологични заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве