Уникална изложба от гоблени в Търново разказва българската история

Изложбата "Историческа памет в цветове и багри" бе открита във Велико Търново. Чудесната експозиция включва ръчно изработени гоблени, създадени от Росица Бакалова. Компилацията е цяла художествена енциклопедия за славната българска история, за богатото ни културно наследство, традиции, обичаи, за природните дадености на България.

Изложбата е част от програмата за 110-годишнината от Независимостта и по много добър начин се вписва в поредицата от събития. Експозицията е подредена в Изложбени зали "Рафаел Михайлов".

"Благодаря на Росица Бакалова за чудесния пример, който дава. Подобни родолюбиви инициативи обогатяват и същевременно опазват българското културно наследство." – каза кметът на общината инж. Даниел Панов по повод изложбата.

Сред гостите на откриването бяха директорът на дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" Нелина Църова и народният представител Станислава Стоянова.

Росица Бакалова е родом от великотърновското село Русаля. Бивша медицинска сестра и бивш преподават в Медицинския университет в София. Често гостува в чужбина с част от уникалната си колекция. Разработките й са над 800.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони