Уникална изложба посреща гостите на Европейския морски ден

Потънали кораби разкриват тайните на Черно море

Уникална изложба от 3D макети на потънали в Черно море кораби ще бъде показана в Морското казино. Експозицията ще бъде открита по време на домакинството на Бургас на Европейския морски ден, който ще се проведе на 31 май и 01 юни.

Тя ще се намира в зала «Коджакафалията» на културния център и включва 7 броя 3D макети на потънали кораби, в състоянието, в което са намерени и любопитни артефакти, открити при последните проучвания на дъното. Залата ще бъде изцяло преобразена, за да пресъздаде подводния черноморски свят.

Интерактивна карта с всички 57 потънали кораби и изчезнали селища в Черно море ще бъде разположена в друга зала- "Христо Фотев". С VR очила всеки гост ще може да направи виртуална разходка на морското дъно.

Още 16 макети на кораби, предоставени от Българската федерация по спортен корабомоделизъм, ще бъдат подредени в зала "Георги Баев.

Проектът "Скритите тайни на Черно море" се осъществява с подкрепата на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.", на Национален фонд «Култура» и съдействието на НАИМ към БАН, Център за подводна археология-Созопол и РИМ.

За малчуганите също ще има изненади. Те ще могат да конструират 2 триизмерни разглобяеми макети на кораби от дърво по чертеж и снимка. Тези, които желаят, ще изследват дъното на морето със специални очила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България