Уникална имплантация на порт катетър на 8-месечно бебе в Пловдив

Уникална операция за поставяне на порт катетър на осеммесечно момиченце с невробластом бе извършена в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. През имплантирания порт ще се извършва химиотерапия и в случая операцията е била жизненоважна, за да започне курсът на лечение на детето, чието семейство е от област Пазарджик.

По света този вид операции са рутинни, но в България интервенцията е изключително рядка. Операцията е извършена от екип на три звена от структурата на Университетска болница "Свети Георги", включващ д-р Данаил Митковски от Клиниката по детска хирургия, д-р Васил Шишманов от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и д-р Димитър Чаталбашев от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания.

Невробластомът е най-честият солиден тумор в детска възраст. При осеммесечното дете този тумор се намира в медиастинума - пространство в гръдния кош между белите дробове и ограничено отпред от гръдната кост, отзад от гръбначния стълб и отдолу от диафрагмата, обясниха лекарите. В медиастинума са разположени сърцето и главните кръвоносни съдове, хранопроводът, тимусът, трахеята, лимфни съдове и нерви. Солидните тумори не са често срещани в детска възраст, но според световната статистика за детската смъртност заемат второ място след злополуките. Наред с бързия растеж, сред особеностите им са по-особената локализация в тялото и чувствителността на повечето от тях към лъчелечение и химиотерапия. Това е и причината в настоящия медицински случай да се предприемат мерки за започване на химиотерапия.

Имплантиращият се порт катетър е устройство, което се въвежда под кожата в тялото и обичайната му позиция е на гърдите. Благодарение на това устройство по максимално щадящ начин се извършват химиотерапевтичните процедури и се гарантират минимална токсичност и по-малко странични реакции на организма при провеждане на химиотерапията. Самият порт катетър пък е дарен на отделението по онкохематология специално за 8-месечното бебе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве