Уникална лаборатория за иновации отвори в София

У нас учат мениджъри от Солун, Букурещ и Сараево

В София отвори врати уникална лаборатория за иновации. Там млади хора на възраст от 15 до 29 години ще се учат как да бъдат иноватори и предприемачи. Софийската лаборатория се създава със съдействието на Столичната библиотека, която предостави пространство в центъра на София, и с финансовата и логистична подкрепа от Асоциацията за развитие на София.

„Убедена съм, че  лабораторията ще се превърне в динамично място за идеи, които ще прилагаме и ще направим София по-добро място за живеене – каза по време на откриването столичният кмет Фандъкова. – Съвременните технологии се развиват толкова бързо, че обучението през целия живот става неотменна част от нашето бъдеще. В тази лаборатория вие ще имате възможност да повишавате знанията и уменията си, да се срещате и общувате с мениджъри на световни компании, да присъствате на лекции, да обсъждате идеи с други млади хора или просто да поработите в приятна обстановка няколко часа“ – допълни столичният кмет и подчерта, че вярва в младите хора и очаква техните идеи.

Лабораторията е създадена по проект „Отключване потенциала за бизнес и социални иновации в Дунавския регион чрез повишаване знанията и уменията на младите хора“. По този проект се изгражда мрежа от Иновационни лаборатории в участващите градове, за споделяне на опит, контакти и провеждане на съвместни обучения за младежи.

Основната дейност на лабораторията е свързана с изграждане на платформа между местните власти, младежките организации, образователни институции и бизнеса, с цел развиване уменията на младите хора за иновации и предприемачество.

Първото обучение ще се осъществи съвместно със Стопанския факултет на Софийския университет.

Непосредствено след официалната част се проведе и първото заседание на Консултативния съвет по политиките на младежта към кмета на София, в което Йорданка Фандъкова разговаря с младите хора по темата “Транспорт“.

 

Мениджъри, работещи в сферата на културата от Солун, Букурещ и Сараево се обучават в София

Кметът откри и обучение в Софийската Академията за обучение на мениджъри работещи в културата. „Академията се утвърди като Регионална балканска академия“, каза кметът. „Започнахме през 2013г. като инициатива, която беше част от кандидатурата на София за титлата Европейска столица на културата, но този проект е един от многото примери, които не бяха създадени само заради участието на София в това състезание, а се разви през годините и се утвърди като успешна международна практика, посочи още Фанъдкова.  От миналата година програмата на Академията се провежда в партньорство с Гьоте Институтите в Солун и Букурещ, а тази година към това партньорство се присъедини и Сараево.

„Така превръщаме Академията в иновационна лаборатория за култура, както и място за опознаване и създаване на контакти“, подчерта столичният кмет.

Йорданка  Фандъкова посочи и различните финансови механизми, които Академията предлага за подкрепа на малки проекти на Гьоте институт и програмите на Столичната община „Култура“ и „Европа“.

През 5-те години от развитието на Академията вече над 120 културни мениджъра от България са имали възможност да надградят своите знания и умения. От миналата година в Академията са взели участие още  100 представители от Солун и Букурещ. Академията за мениджъри в културата вече разполага с над 220 културни оператори от балканските държави, които са посланици на нови културни политики и нови управленски модели в културата

img_6642

 

Столицата ни е в топ 10 на световните градове по започване на стартъп

„Инвестициите в инфраструктура са инвестиции в днешния ден, а инвестициите в образование и иновации са инвестиции в бъдещето“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията  SOFT UNIT за IT –сектора. Конференцията разглежда предизвикателствата пред сектора и възможностите, които има в България  за развитие на бизнес.

„Вие тук сте част от онези хора, които изграждат бъдещето на този град. По един нов и специален начин  вие сте част от учителите, които превръщат новите умения в нови възможности, а новите възможности са ново качество на живот. Аз вярвам че професионалистите и иновативните млади хора са големият капитал на София“,  каза още Фандъкова. Тяприпомни, че София е в топ 10 на световните градове по започване на стартъп и е притегателен център за все по-големи компании в IT-сектора. Само за 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120 процента и е най-бързоразвиващият се сектор, които създава нови високоплатени работни места.

img_6661

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България