Уникална операция даде шанс за майчинство

Интервенцията е изключително рядка в световен мащаб

Пациентката се възстановява успешно

Успешна операция на 24-годишна пациентка с рядка аномалия, извърши екип на „Майчин дом” в София в сряда, 27 юни. Специалистите на Университетската акушеро-гинекологична болница в състав доц. Божидар Славчев, доц. Иван Костов и д-р Наталия Петракиева са дали шанс на младата жена да износи в бъдеще дете.

Те са отстранили маточната шийка, поради наличие на инвазивен рак. Пациентката е с един бъбрек, има вродена аномалия на урогениталния тракт – две матки и две маточни шийки, които са сраснали помежду си. Интервенцията е била изключително сложна и изцяло съобразена със съвременните световни разбирания за онкогинекологочно поведение, давайки нов живот и шанс за последващата бременност на жената.

„Имайки предвид вродената аномалия на урогениталния тракт на пациентката, можем да заявим, че такава операция се прави за първи път в България, а е рядкост и в света. Подобни публикации почти не се откриват в световната практика, което прави вчерашната операция повод за гордост и голям успех на целия екип на АГ болница „Майчин дом”, сподели доц. Костов.

Пациентката е в постоперативен период и се намира в реанимация. Тя се чувства добре, а възстановителният процес протича гладко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве