Уникална операция за световната медицина направиха българи

Изцяло бе съставен орган от тъкани и хрущяли на самия пациент

Интервенцията продължи 10 часа

Наши хирурзи извършиха уникална в световен мащаб операция. В продължение на 10 часа четири екипа изградиха от собствените тъкани на пациент трахея и му я присадиха. Интервенцията бе извършена в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда в София под ръководството на д-р Цветан Минчев. В нея участваха специалисти по гръдна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, кардиохирургия и уши, нос, гърло.

Лекарите създадоха и поставиха автотрансплантант - орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рак трахея и така пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея, са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези.

Пациентът е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея (медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези).

“Успяхме да изградим и имплантираме трахея с помощ­та на тъкани от ръката и хрущяли от ребрата на пациента. Операцията беше комбинация от няколко хирургични етапа, през които отстранихме и засегнатите от метастазиралия рак други органи. По този начин дадохме възможност на болния да диша самостоятелно”, разказа д-р Минчев.

Автотрансплантантът е с дължина 7 см, колкото нормална трахея и се имплантира с микроскопска хирургия с помощта на хранещи съдове от ръката, които се свързват към мамарната артерия. В сложната имплантация и съединяването на съдовете се включи д-р Асен Келчев от отделението по Кардиохирургия на болницата. А в изработването на автотрансплантантът активно участва гост-хирургът доц. д-р Маргарита Кътева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве