Уникална операция извършиха хирурзи

За първи път в България съдови хирурзи  в УМБАЛ „Св. Екатерина“,  ръководени от проф. Тодор Захариев, извършиха успешна реконструктивна операция на  много рядко срещания синдром на лешникотрошачката (nutcracker syndrome), съобщиха от лечебното заведение.

Млад мъж на 23 години е постъпил в болницата с оплаквания, типични за тази рядка патология  (компресия на бъбречната вена).

След провеждане на необходимите предоперативни неинвазивни и образни изследвания е било доказано наличие на синдрома на лешникотрошачката.

„Предвид младата възраст на пациента предпочетохме да не прилагаме по-несигурните в случая ендоваскуларни техники, а след разговор с него предпочетохме по ефективния в дългосрочен  план оперативен метод за реваскуларизация (възстановяване на нормалното кръвообращение) на засегнатите кръвоносни съдове на левия бъбрек“ уточниха от лечебното заведение.

Операцията е била проведена в понеделник, 13 февруари, и е протекла по лечебния план. Тя е завършила успешно, без да се налага поставянето на изкуствени кръвоносни съдове.

Пациентът е в стабилно състояние, екстубиран е и се възстановява в реанимационното отделение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве