Уникални фотоизложби показват златни мигове от родния спорт

Българският национален отбор по волейбол за мъже от Европейското първенство у нас пред екзалтираната публика в „Арена Армеец” – тази снимка бе избрана за номер едно и бе публикувана от много международни сайтове.

Една стара фотографска мъдрост гласи, че купуването на апарат не те прави фотограф, а те прави собственик на апарат. Как се става фотограф може да ви разкаже сладкодумният доайен в спортната гилдия Бончук Андонов. Но най-добре е да ви го покаже. Защото добрата снимка не може да бъде обяснена с думи, както казва една друга знаменита мисъл на великия фотограф от началото на миналия век Ансел Адамс.

Добри български спортни снимки от последните няколко десетилетия могат да се видят в момента в София и Стара Загора. В двата града са наредени фотоизложби на различна тематика. Повечето от снимките са на Бончук Андонов, на неговия син Костадин Андонов и от архива на „Старт Фото”. Авторът е заснел и съхранява уникални кадри от златната ера на родния спорт и черно-бялата фотография в родната преса, както и от цветния илюстрован спортен седмичник „Старт”.

Валентин Йорданов, Любо Ганев, Григор Димитров, Илиана Раева, Мария Гигова и още много от най-обичаните идоли на българските запалянковци блестят на върха на славата си пред Народния театър „Иван Вазов“ в столицата. В прохладната градина в следващите две седмици може да се види фотоизложба, която представя спорта в София от различни периоди от историята на града. Наред със звездите са показани и обикновени хора, които спортуват за здраве и удоволствие. Експозицията бе открита в четвъртък от Анатоли Илиев – организационен секретар и „двигател” на инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018” в присъствието на членовете на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община Анна Стойкова и Иветка Петрова. Специални поздравления към авторите изказа двукратният олимпийски шампион по борба Петър Киров, а след кратката церемония любители, журналисти и гости разгледаха изложбата и се върнаха към златните спортни моменти от миналото, запечатани в повече от 50 снимки.

Като фотограф с 46-годишен опит Бончук Андонов е проследил и увековечил живота и кариерата на много от великите български спортисти. Сред тях е и най-успелият ни футболист Христо Стоичков, който на 20 септември в Стара Загора ще облече отново екипа за демонстративен мач между ветераните от някогашния дриймтим на „Барселона” и сборна формация от големи наши играчи от близкото минало. По този повод на южната алея на парк „Пети октомври” до пешеходната зона на централния булевард в града на липите е организирана специална фотоизложба. В повече от 60 снимки Бончук Андонов проследява живота на Стоичков – от ранното му детство, през кариерата в „Хеброс”, „Марица”, ЦСКА, „Барселона” и националния отбор до паметния бенефисен мач по случай 50-ата му годишнина миналата година на стадион „Васил Левски”.

И тъй като добрите снимки не могат да бъдат обяснени с думи, „Труд” публикува част от кадрите в двете фотоизложби в София и Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена