УНИЦЕФ: Има опасност 1 млн. деца в Близкия Изток да студуват през зимата поради липса на средства

деца, мигранти

Има опасност един милион деца - жертва на конфликти в Близкия изток - да студуват през настъпващата зима поради липса на средства, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Франс прес.

"Години на война, на преселнически живот и на безработица сведоха финансовите възможности на семействата почти до нулата", заяви регионалният директор на агенцията Герт Капелаере. "Да се отопляваш се превърна в нещо недостъпно", отбеляза той.

УНИЦЕФ твърди, че е изправен пред дефицит от порядъка на 33 милиона долара (две трети от финансирането му) в средствата, с които трябва за окаже жизненоважна хуманитарна помощ на децата, най-вече дрехи и одеяла.

Дъждовете и студът ще засегнат тази, които живеят в изключително примитивни условия - в бежански лагери или пренаселени временни убежища с нищожна закрила.

"С настъпването на студовете и дъждовете в района на Близкия изток и Северна Африка близо милион деца, пострадали от кризи, са заплашени да се окажат изоставени в студа", заяви в комюнике Капелаере.

"Поради недостига на питателна храна и здравни грижи децата растат слаби и са по-податливи нареспираторни заболявания и хипотермия", допълни той.

УНИЦЕФ иска да подпомогне тази зима на 1,3 милиона деца в Сирия, Ирак, Йордания, Ливан, Турция и Египет, като им осигури топли дрехи и завивки, чиста вода и други средства за подобряване на здравните условия и хигиената.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток