УНСС вдига нов модерен корпус

Първа копка на нов модерен корпус на Университетът за национално и световно стопанство бе направена днес, когато вузът отбелязва 97-та годишнина от своето създаване.

На официалната церемония, предхождана от тържествен водосвет присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет и Димитър Дилчев, кмет на район „Студентски“, както и студенти и преподаватели.

Новият супермодерен 5-етажен корпус трябва да бъде завършен след 2 години и няколко месеца. В него ще има 4 аули, всяка от които за 250 студенти, 4 зали за по 120 студенти, 4 зали за по 80 студенти и 4 зали за по 40 студенти, както и два тестови центъра с по 280 места, 19 преподавателски кабинета и заведение за хранене за студенти със 100 места. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ и държавния бюджет.

Днешният ден е особено знаменателен. Полагаме пореден камък в основите на бъдещето като университет. Пожелаваме си на 100-годишнината на университета всички да можем да прекрачим прага на една модерна и функционална сграда“, заяви ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

„Така базата на университета ще се увеличи с 20% и ще се даде възможност за още по-добра организация на учебния процес“, каза още проф. Статев.

Започваме реализацията на един от най-смислените проекти по оперативна програма „Региони в растеж“. Така след 2 години и 3-4 месеца ще можем да се радваме на най-модерната част на УНСС“, заяви министър Николай Нанков.

По повод годишнината на университета официалните гости поднесоха венци на паметника на на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.

След това бе открита и Стена на славата, която събира имената на преподаватели и студенти на вуза, заемали висши държавни длъжности – министър-председатели и техни заместници, председатели на НС, министри, шефове на БНБ и главни прокурори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование