Управителят на БНБ Димитър Радев: 1,2 млрд. лв. е печалбата на банките през 2017 г.

Делът на лошите кредити намалял до 11%

Печалбата на банките в страната за 2017 г. е 1,2 млрд. лв., обяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на 12-та Годишна среща на бизнеса с правителството. Таксата за участие във форума беше 704 лв. “Състоянието на банковата система е добро, капиталовата адекватност е над 22%, а ликвидността – 39%”, заяви Радев и допълни още една положителна тенденция, че делът на лошите кредити е намалял до 11%.

Според гуверньора на БНБ, публичните финанси също са стабилни. “Имаме балансиран бюджет, дълг е 25% от БВП с тенденция към намаление. Спокойно можем да кажем, че институцията “Публични финанси” на България не само отговаря на изискванията на еврозоната, но и ги надминава”, коментира Радев.

“България влиза в 2018 г. при много добра макроикономическа ситуация, каза Радев и допълни, че икономиката ни се развива с изпреварващ темп от тази на еврозоната. “Надявам се този тренд да продължи и през тази година”, каза гуверньорът на БНБ. По думите му предпоставка за растежа е вътрешното търсене. Относно еврозоната Димитър Радев коментира, че “трябва да продължим с поддържането на изпреварващ икономически растеж при дисциплинираност на публичните финанси заедно с промените, които се извършват на пазара на труда”.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център – еврозоната, и потвърди намерението на правителството да подаде заявка за присъединяване към валутно-курсовия механизъм (ERM II) до юни 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси