Управителят на НЗОК подкрепя идеята за болници без лимит на финансиране

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за определяне на лечебни заведения без лимит на финансиране. Миналата седмица стана ясно, че най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си с половин милион лева, тъй като се е лекарите са приемали пациенти отвъд договореното с касата.

"Това „надлимитна дейност“ е придобило гражданственост - това всъщност е стойността на разходите, които те правят извън записаните им стойности в техните индивидуални договори", коментира по БНР темата за т.нар. „надлимитна дейност“ на болниците д-р Комитов.

По думите му, има болници, които няма как да връщат пациенти, независимо че стойностите им са определени. "Първо им е вменено по закон. Второ, има такива болници, които денонощно се обръщат към тях. Една от тях вие цитирахте и тя се намира в София, това е "Пирогов" - тя няма как да връща пациенти и формира така наречената "надлимитна дейност", каза управителят на НЗОК.

"Касата не разделя болниците на държавни, областни, общински, университетски, а просто разпределя парите в рамките на бюджета, с който разполага. Ще трябва да помислим дали да не направим един списък от лечебни заведения, които наистина да са структуроопределящи в страната и за които да няма лимит", каза Глинка Комитов.

На уточняващ въпрос дали има предвид това, което е предложил здравният министър Николай Петров - да има „безлимитни“ болници, той отговори:

"Точно така. Но не може да бъде за всичките, защото ние нямаме такъв ресурс - да платим всичко. Обаче министерството от своя страна е длъжно да ги осигури в цялата страна, равномерно".

По думите му, това най-вероятно ще са университетските болници, с областните болници.

Глинка Комитов подчерта, че няма да се прави актуализация на бюджета на НЗОК. Редът за болничната медицинска помощ и лекарствата са секторите, където най-често натрупват преразходи и затова, след анализ на реализацията на бюджета на касата, ще се предложат мерки, ориентирани към тези пера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве