Ураганен вятър спря тока на стотици населени места в Северна България

Силен вятър, достигащ на места до 100 километра в час, предизвика десетки аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България и остави без ток много избирателни секции.

Най-много проблеми с електрозахранването има в областите Силистра, Разград, Шумен и Добрич. От дружеството "Енерго Про" увериха, че са мобилизирани допълнителни екипи за отстраняване на авариите.

Бурни пориви на вятъра между 80 и 100 км/час удариха Плевен и региона и оставиха без електрозахранване 10 села. Това застраши изборния процес, но той не бе прекъснат. Опасността беше, че ако до края на изборния ден, токът не бъде възстановен, нямаше как да се извърши задължителното отпечатване на принтер на изборния протокол. До 17 часа електрозахранването в областта беше възстановено. Сгради в центъра на града са опасани с ленти, за да не се преминава в близост до тях. На някои места са паднали тухли, мазилки.

Ураганен вятър със скорост от 100 до 120 километра в час остави без ток населени места в Русенска област. Екипите на "Енерго Про" работят по отстраняването на авариите. За нормалното протичане на изборния процес обаче, в самия град Русе са осигурени генератори, които да се задействат в случай на необходимост.

По пътя Русе-София екипи отстраняваха паднали дървета. От Агенцията за поддържане на плавателния път по Дунав в Русе са изпратили до всички корабособственици щормово предупреждение за пулсиращ западен вятър с пориви от 28 до 34 метра в секунда. Част от изолацията на покрива на читалището в кв. "Средна кула" е паднала от бурния вятър.

В късния следобед във Варненско три населени места са без ток, в област Добрич на тъмно са 27, а в Шуменска област без електричество са 24 населени места. Във Варна екипите на пожарната са се отзовали на няколко сигнала за откъснати ламарини и откачени реклами. Няма опасност за хората. В Морската градина и по улиците на града има много изпочупени клони.

В над 60 населени места, в Силистренска област има проблеми с тока. Най-сериозна е ситуацията в община Главиница, където авария прекъсна електричеството. Заради прекъснатата мрежа в Тутракан и околните села останаха и без вода. По данни на Енергопро 37 са селата, които все още са без ток.

Отстранени са повечето аварии по електропреносната мрежа в Разградска област и към 17 часа без ток са 16 населени места в региона. Най-много са селата с прекъснато електрозахранваване в община Кубрат - 8, ток все още няма в 5 села в община Исперих и в по едно населено място в общините Самуил, Завет и Лозница. Навсякъде в засегнатите селища работят аварийни групи по отстраняване на повредите. Общините имат готовност за аварийно осветление в избирателните секции, съобщиха от областната управа.

Прекъсванията на електрозахранването от силния вятър в Разградска област няма да попречат на нормалното приключване на изборния ден. Общините са взели необходимите мерки за осигуряване на алтернативно осветление.

За три часа не е имало ток и в пет села от община Свищов. Според кмета Генчо Тенчев това не е попречило на гласуването и повредите вече са отстранени. Общината е подготвила агрегата и соларни фенери, които, при евентуални нови аварии, ще осигурят осветлението в сгради с най-много изборни секции.

Във Врачанска област е възстановено електрозахранването след прекъсването му заради силния вятър. По-рано днес, в 7 от 10-те общини в областта отделни абонати бяха без ток след аварии по мрежата. Вятърът вече утихва.

Частично бяха засегнати населени места в общините Видин и Чупрене, в област Видин, Гулянци, Долна Митрополия, Левски, Плевен и Червен бряг в област Плевен, Ловеч и Тетевен в област Ловеч, Чипровци в област Монтана, Хайредин, Борован, Козлодуй, Мездра, Враца и Криводол в област Враца.

С приоритет се възстановява захранването в селищата, в които има секции, така че през тъмната част на изборния ден то да бъде възстановено и гражданите безпроблемно да могат да упражнят своя вот.

От МВР информират, че заради бурния вятър е временно спряно преминаването на моторни превозни средства през граничния пункт "Кардам". Пътуващите могат да преминават през граничен пункт "Дуранкулак".

Поради високо вълнение временно е прекратена плавателната дейност на фериботите при граничните пунктове при Свищов, Оряхово и Никопол. Движението се насочва през "Дунав мост" – Видин и Русе.

Заради силния вятър остава затворено пристанище Варна.

Пристанищата в Бургас също са затворени за маневриране, информират от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Скоростта на вятъра на пориви достига до 17 метра в секунда. Няма сигнали за инциденти.

Източник: БНТ, БНР

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България