Ураганът "Дориан" връхлетя Бахамските острови

Националният център по ураганите на САЩ заяви, че ураганът Дориан е достигнал Бахамските острови, предадоха световните агенции.

Бурята от пета категория е достигнала сушата при Елбоу Кей на островите Абако. Хората в района са били призовани незабавно да си намерят убежище. Очаква се окото на бавно придвижващата се буря да достигне остров Гранд Бахама по-късно днес, предизвиквайки "катастрофални условия", каза американският център по ураганите.

Бурята се движи на запад, но се очаква да завие на север и да мине покрай бреговете на САЩ през следващите дни.

Американският президент Доналд Тръмп каза, че щатите Флорида, Джорджия, Южна Каролина и Северна Каролина трябва да продължат своите приготовления за бурята, посочва ДПА.

Дориан е най-силната буря в съвременната история, която връхлита северозападната част на Бахамите и се очаква два дни да залива островите с поройни дъждове, високи вълни и опустошителни ветрове, отбелязва Ройтерс.

Ураганът връхлетя островите Абако с ветрове със скорост 285 км/ч и пориви, достигащи 322 км/ч.

Милиони хора от Флорида до Северна Каролина следят дали бурята ще заобиколи американското крайбрежие и както се прогнозира, ще завие на север към Атлантическия океан. Части от Флорида бяха евакуирани, преди ураганът да се насочи към САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка