Ураганът Ирма наближава Флорида

Безпрецедентна по мащаб евакуация разпоредиха властите в четвъртия по брой на населението американски щат Флорида заради очакваното утре стоварване там на урагана Ирма.  Стихията отслабна до трета категория, като по-рано по пътя си от Куба, Ирма понижи мощта си на четвърта степен от пета. Американските метеоролози обаче очакват ураганът да удари със всичка сила още щом наближи крайбрежието на щата Флорида.

Губернаторът Рик Скот призова 5 милиона и 600 хиляди души да напуснат спешно домовете си, за да избегнат мощната стихия, която вече отне живота на поне 23-ма души по пътя си през карибските острови, информира БНР. Съобщава се и за още шест жертви - петима души на територията на Британските Вирджински острови и за загинал мъж, затиснат от къщата си на остров Ангила, също задморска територия на Великобритания.

"Възнамерявам да продължа да правя всичко възможно всички в щата да разберят, че се грижим за безопасността им. Трябва да се подготвите. Ако сте в зона с обявена евакуация, трябва да се махнете от там незабавно. Идете при приятели, роднини, в хотел, в евакуационен център. Недейте да чакате", подчерта Рик Скот. Губернаторът на Флорида се вслуша в собствените си съвети във връзка с урагана Ирма и евакуира крайбрежната си къща в Мексиканския залив, предаде Асошиейтед прес.

Вече 25 000 души във Флорида са останали без ток, след като по-външни течения от урагана са започнали да засягат южните райони на щата. Представители на местната служба за управление на извънредни ситуации съобщиха, че най-малко 51 хиляди души са настанени в близо 300 убежища.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка