Ураганът „Флорънс“ стовари мощни ветрове и валежи срещу източното крайбрежие на САЩ

Мощните ветрове и дъждове на урагана „Флорънс“ достигнаха бреговете на Северна и Южна Каролина.

Чупейки дървета и помитайки всичко по пътя си, бурята изпълни с морска вода улиците на крайбрежните градове. Дъждовната обсада по Източното крайбрежие може да трае цял уикенд. Десетки хиляди вече са без ток, предаее БНР.

Преливащите като реки улици носят опасни предмети и каквото е останало по пътищата в Северна Каролина.

Ураганът, който в последните часове остана от категория 2, стигна крайбрежните градове, както беше прогнозирано късно в четвъртък, но и с леко изменение в курса си, като центърът на циклона се премести на север и евентуално ще достигне сушата по-късно от очакваното.

dm9cbpuwwambsfn

Има доста телевизионни екипи, които с риск за живота си остават на мястото на бедствието, за да заснемат отблизо стихията.

Метеорологичната станция в Атлантик бийч отчита количеството вода, която се излива за денонощие, а в Каролина Бийч, северният край на града вече е напълно затрупан. Много райони са опустошавани от силните ветрове на урагана с пориви до 150 км/ч.

Метеоролозите напомнят на хората, че това, което прави “Флорънс” изключително опасен, са потенциално смъртоносните бури и очакваните тежки наводнения.

dnaqnaxuwaesgnf

Прогнозите са, че стихията ще се движи бавно, докато сърцето на урагана се приближава към Северна и Южна Каролина. Поройните дъждове ще се изсипват най-малкото три денонощия.

Междувременно расте броят на лишените от електричество населени места. Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър предупреди: "Не се отпускайте, не се успокоявайте. Останете нащрек. Това е мощна и смъртоносна буря. Днес заплахата се превръща в реалност.”

Размерът на урагана е това, което го прави толкова опасен, каза директорът на Националния център за ураганите Кен Греъм. "Колкото по-голяма и по-бавна е бурята, толкова по-голяма е заплахата и въздействието от нея.”

Когато бурята наближи, президентът Доналд Тръмп заяви, че първите екипи са “в готовност”.

Училищата и бизнесите затвориха на много места, а авиокомпаниите анулираха над 1500 полета.

Метеоролозите казват, че е твърде рано да се определи каква роля играе глобалното затопляне за формирането на урагана, ако има такова. Предишните изследвания обаче показаха, че най-мощните урагани се засилват, поради климатичните промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка