Уроци по мълчание

Стефан Цанев и Валентина Радинска

Над 100 почитатели на поезията уважиха премиерата на „Уроци по мълчание” (изд. „Захарий Стоянов”, 2016), най-новата стихосбирка на култовата за няколко поколения поетеса Валентина Радинска.

От няколко месеца в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се провеждат серия от литературни събития в рамките на новия формат „Клуб Писмена”, иницииран от Иван Гранитски и доц. д-р Красимира Александрова (директор на Националната библиотека).

Вълшебниците на словото Стефан Цанев и Валентина Радинска гостуват тази вечер при нас, прекланяме се пред тяхното творчество!”, каза Стефка Рангелова, водеща на събитието.

В типичния си артистичен маниер Стефан Цанев забавляваше публиката: „За стиховете, както и за жените – или ги харесваш, или не ги харесваш. Ама защо? Няма обяснение. Христо Фотев ни дава обяснение – „Колко си хубава, Господи, колко си хубава!” Какво повече можеш да кажеш! Освен и аз да възкликна: „Колко са ти хубави, стиховете, Валя, колко са хубави!”... В анализа си известният ни поет колажираше стихове и метафорични послания: „Валентина Радинска не се прави на мъж, тя е жена от рижата си глава до нежните нокти, но в стиховете ѝ няма жалостиво женско писукане. И ако е вярно, че страданието ражда поезия, Радинска няма защо да си съчинява преживявания. Животът я затрупа с прекалено много нещастия, за да извика към небето с яворовски тътен: „Нима е само Ад, догдето поглед стига! О, Господи, нима е само Ад...”

След като направи кратък анализ на книгата, Стефан Цанев обобщи, взривявайки аплаузите на присъстващите: „С голямо прискърбие обаче трябва да кажа накрая: от новите стихове съдя, че г-жа Валентина Радинска отново се е влюбила в някой друг, а не в мене... Непростима грешка! Как можа!”

Авторският рецитал включваше 10 стихотворения от изящното томче, дело на оформителя Жеко Алексиев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура