Урсула фон дер Лайен иска 25% от бюджета на ЕС да е за "зелени" проекти

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че застава зад модерен бюджет на ЕС, който ще се основава на приоритети като Зелената сделка и дигитализацията, съобщи БГНЕС.

„Ако ЕС иска да напредне през следващото десетилетие, той ще трябва да инвестира в иновации, изследвания и нови приоритети. Ето защо модернизирането на бюджета ще бъде моята цел в тези преговори“, заяви Фон дер Лайен.

Пристигайки на срещата на върха на лидерите на ЕС, посветена на новия седемгодишен бюджет на ЕС, председателят на ЕК коментира, че преговорите ще бъдат дълги и трудни.

Тя приветства предложението на Европейския съвет, което поставя акцент върху европейската Зелена сделка. Тя разглежда цялостен европейски преход, насочен към опазване на околната среда и климата и така наречената цифрова революция, които са приоритети на ЕК.

„За нас е важно поне 25% от бюджета да бъде насочен към проекти, които са в рамките на Зелената сделка“, заяви Фон дер Лайен.

Малко по-рано днес германският канцлер Ангела Меркел сподели опасенията си, че е малко вероятно да бъде постигнато споразумение по европейския бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа