Усещането за корупция - най-силно в България

Страната ни се нарежда на 77-о място в класация от 180 държави

САЩ изпаднаха от топ 20, Русия е 138-а

България се нарежда на 77-мо място в Индекса за възприятие на корупцията за 2018 г., публикуван от международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл” и обхванал 180 държави.

Страната ни получава 42 от 100 точки в класацията и продължава да заема последно място в Европейския съюз, в който средната стойност е 64,6 т.

Първа в глобалната класация е Дания с 88 точки, следвана от Нова Зеландия (87 т.), Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария - по 85 т. Последни са Южен Судан, Сирия - 13 т. и Сомалия - 10 т. Преди България са Мароко, Тунис, Суринам и Република Южна Африка - със 73 т. Следват ни Буркина Фасо, Гана, Индия с 41 т. при средна стойност на индекса в световен мащаб за 2018 г. 43 т.

За първа година САЩ не влизат в топ 20, а се нареждат на 22-ро място със 71 т. Русия пък е 138-ма с 28 т.

Стойности на индекса под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и за неефективна борба и резултат под този сочи, че в дадената страна няма демокрация, посочва анализът на „Трансперънси интернешънъл”. Държавите с пълна демокрация имат резултат от 75 точки и нагоре, а тези с непълна са от 49 до 74 т. По този начин в индекса България е категоризирана като „хибриден режим, който има елементи на автократични тенденции”. В най-ниската категория са автократичните режим с под 34 точки.

Годишният индекс се съставя въз основа на доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, които предоставят усещането за корупция в публичния сектор сред бизнес лидери и експерти. Те трябва да дадат оценката си от 0 до 100, при което нула е най-високо ниво на корупция, в различни категории. Сред тях са подкупи, отклоняване на публични фондове, използването им за лична облага, политическа корупция.

„Нашето изследване прави ясна връзка между наличието на устойчива демокрация и успешната борба с корупцията в публичния сектор. Много по-вероятно е корупцията да процъфтява там, където демократичните основи са слаби и където недемократични и популистки политици могат да използват този факт в своя полза”, заяви Делия Ферейра Рубио, председател на „Трансперънси интернешънъл”.

 

Калин Славов, шеф на „Прозрачност без граници”: Не измерваме субективно усещане

02_01-1Индексът не измерва субективното усещане за корупция, изразяващо се в подкупи и шуробаджанащина, а нивото на административна и политическа корупция, заяви на пресконференция в БТА Калин Славов, изпълнителен директор на българското представителство на асоциация „Прозрачност без граници” - част от международната организация за борба с корупцията - „Трансперънси Интернешънъл”.

„Устойчиви сме в класацията, но може би за това допринася и липсата на ясна посока в реформите, които се правят и то не само реформите в полето на антикорупцията. Имаме една права линия, която в медицината обикновено говори за смърт на пациента”, каза още Славов, цитиран от БНР. Той даде пример с начина, по който се управляват обществените поръчки, които били спирани и пускани „чрез силата на телефонното право”.

Данните от изследването за последните 7 г. в региона на Балканите включват България в категорията на страните със застой в борбата с корупцията редом с Румъния, Сърбия и Хърватия. Турция пък се нарежда на точка зад България с 41 пункта.

 

Дава пресконференция утре

Елена Йончева с данни за корупция на министър и зам.-министър

Депутатката се позовава на доклад на Държавния департамент на САЩ

02_10„Сигнал в прокуратурата срещу министър и зам.-министър внася утре депутатът от БСП Елена Йончева. Тя твърди, че е направила разледване, което изцяло покрива информацията, дадена за България от Държавния департамент на САЩ - за корупция при големите инфраструктурни проекти и енергетиката.

Всички институции в България са замесени в грабежа, извършван в последните 10 години. Ще оповестим факти, с които ще покажем как тази корупция се е превърнала в норма. Ще разкрием конкретните механизми, обяви Елена Йончева в началото на седмицата. Утре се очаква тя да изнесе данните от разследването си.

Доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България (за 2017 г.), който бе публикуван през април, посочва, че „корупционни практики, свързани с усещането за безнаказаност, се забелязват във всички сфери на управлението - подкупи, конфликт на интереси, разработване на схеми за присвояване, злоупотреби, нарушения при обществени поръчки, търговия с влияние.” В него се припомня случаят с депутата Живко Мартинов, известен като “Суджук гейт”, а също и делото срещу Кирчо Киров за злоупотреби. Случаите на корупция включват и съдебната система, и правоприлагането, пише в доклада.

 

За кредит на Елена Йончева

Второ обвинение за бивш директор в КТБ

Бившият изпълнителен директор на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Александър Панталеев се сдоби с второ обвинение – за присвояване в особено големи размери във връзка с кредит от 25 млн. евро, отпуснат на журналистката Елена Йончева, съобщи Би Ти Ви.

Според специализираната прокуратурата, Панталеев е действал в съучастие с другия изпълнителен директор на фалиралата банка – Георги Христов. Той все още не е получил обвинението си. Двамата вече са подсъдими заедно с Цветан Василев, който се укрива в Белград, по делото за източването на КТБ в специализирания съд. Според разследващите Панталеев е бил подбуден от Цветан Василев да бъдат отпуснати 25 милиона евро кредит на Елена Йончева. Вчера той се яви в сградата на столичната следствена служба, където му бе наложена и гаранция от 50 000 лв. Панталеев ще обжалва размера на гаранцията. Преди седмица спецпрокуратурата обвини Йончева за пране на пари от КТБ.

 

Корупционен скандал завърши с обвинителен акт

Пращат на съд бившия депутат от ГЕРБ с 4-те тона суров суджук

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов отива на съд за изнудване на бизнесмен от Добрич, от когото искал 4 тона суров суджук и деликатеси от името на премиера Бойко Борисов. Вчера спецпрокуратурата е внесла обвинителният акт по делото в съда и предстои определяне на дата за начало на процеса.

Мартинов е на свобода с парична гаранция от 20 000 лв. Ако вината му бъде доказана, той може да получи от 5 до 15 г. затвор и глоба от 5000 до 10 000 лв., както и конфискация на половината от имуществото.

Според обвинението в продължение на една година до януари 2013 г. Мартинов 4 пъти изнудвал бизнесмена Антон Проданов да му даде общо 4 тона суджук, 30 кг филе „Елена” и 30 кг телешка пастърма за над 36 000 лева.

Скандалът гръмна през 2017 г., Мартинов получи прякора Суджука и подед оставка като депутат и местен лидер на ГЕРБ в Добрич. Премиерът Борисов пък обясни, че отдавна не яде суджук, за да не вдига кръвното и всички по-близки до него знаят това много добре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България