Условна присъда за българките, повредили с олио музейни експонати в Атина

Гръцки съд осъди на четири години условно двете българки, които заляха с олио многовековни експонати в гръцки музеи от религиозни подбуди. Съдът реши да наложи четири години условно лишаване от свобода за нарушаване на закона за антиките за двете жени. Освен това за всеки ден от присъдата си, ще трябва да заплатят по 5 евро.

До обжалване на делото двете жени остават на свобода, без да могат да напускат Гърция, като всеки месец ще трябва да се разписват в полицейски участък.

"Искахме да изтръгнем злото"

Според показанията на двете в съда, те вярвали, че се борят със зли духове и пречистват експонатите чрез помазване с готварско олио, не от маслини, защото било много скъпо.

Една от обвиняемите по време на делото държала Библия и цитирала от нея, за да обясни постъпката си. "Контактите с лошите духове трябваше да бъдат отрязани. Аз съм разведена от 20 години. Едната ми дъщеря е в Норвегия, а малката е хоспитализирана в психиатричната клиника на болница Евангелизмо в Атина. Ставаха много странни неща. Единственото обяснение е сатанизъм и магия", допълва една от обвиняемите.

Председателят на съда попита обвиняемите дали са посещавали и други места с антики. "Където и да ходехме, бяхме водени от Светия дух" беше отговорът на обвиняемите. Двете се запознали във фитнес салон в атинския квартал Холарго, където работели като чистачки.

От своя страна втората обвиняема със сълзи разказа, че другата жена и подарила Библията и предложила да отидат в музеите, за да се отърват от злото. Пръскахме с готварско олио (слънчогледово олио), защото зехтина от маслините е по-скъп"!

Според прокурорът това е един от най-странните случаи, които са влизали в съдебна зала. "Няма разумно обяснение за това, което са направили. Това не е погрешно схващане в смисъл, че е непонятно. Това е крайна и болезнена религия. Тези жени объркват нещата. Те вярват, че всичко станало е нещо, което не трябва да съществува. Трябва да защитим нашето културно наследство", заяви прокурорът, като поиска от съда двете обвиняеми да получат безкомпромисно наказание.

Началото на изслушването беше предшествано от доклад от музейни служители, които описват вандализма. "Маслената субстанция, която са използвали, остави белези. Дървеният кръст е повреден. Има петно и върху мрамора", каза директорът на Византийския музей, докато според свидетелските показания на други служители експонатите от дърво са увредени още повече.

Полицията арестува двете чистачки на възраст 48 и 51 години по-рано този месец в музей, чиято охрана била нащрек след два подобни инцидента в други музеи и видяла жените да заливат експонат с олио. Много от повредените експонати се нуждаят от сериозна реставрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България