Условна присъда за организатор на нарколаборатория, хванат с още 8 лица в момент на производство

С условна присъда по съкратеното съдебно следствие приключи делото срещу 35-годишния Хасан Ю., който на 18 февруари бе задържан с още 8 лица, докато произвеждат синтетичен наркотик.  Окръжният съд в Сливен му наложи 2 г. и 6 м. условно с изпитателен срок от 5 години, като през  първите 2 от тях Хасан ще трябва да изпълнява и пробационни мерки. Той ще трябва да плати 10 хил.лева глоба в полза на държавата и 1 260 лева на МВР за направените разноски – определи съдът.

Хасан Ю. бе задържан при акция на сливенските криминалисти в имот в местността Мацулка във вилната зона на града.  Там бяха задържани и останалите лица,  някои – с криминални регистрации, жители на различни населени места в Сливенска, Ямболска и Бургаска област. Сред тях бе и 40-годишният брат на Хасан - Сали. Във вилния  имот Хасан организирал нарколаборатория за производство на метаамфетамин.  Бяха иззети около 18 грама от дрогата и множество прекурсори за производството й, сред които 460 гр червен фосфор, 1,2 кг йод, 2 кг натриева основа. При претърсване на апартамент в сливенски квартал, където Хасан живеел с жена си и малкото им дете, бе открита електронна везна и дневник с дължими суми от наркозависими лица. При обиските бяха открити газов пистолет и 2 пушки. От полицията тогава съобщиха, че до този момент Хасан не бил осъждан, имал средно образование, не работел. Имотът му обаче бил богато обзаведен с плазмени телевизори и други вещи на лукса, имал два скъпи автомобила.

Хасан признал вината си по повдигнатите му обвинения за производство и държане на метаамфетамин, както и за държане на прекурсорите, сключил споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от съда. Намерените при обиските различни банкноти за сумите от 160 лева и 50 евро, придобити от престъпленията, са отнети в полза на държавата.  Съдът разпореди 2-те пушки да бъдат предадени на служба КОС в МВР за образуване на наказателно производство. Наложеното наказание не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право