Условна присъда за частен съдебен изпълнител, присвоил 294 584 лева

294 584 лева присвоил частният съдебен изпълнител от Търговище Стойко Аспарухов. Парите били собственост на фирма от Търговище и били предназначени за плащане по изпълнителни дела. Те били поверени на съдебния изпълнител да ги пази и управлява за удовлетворяване на взискателите. Вместо това, от декември 2011г. до февруари 2013г., Аспарухов теглил касово различни суми от тях.

За присвояването в големи размери той е осъден условно на 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Съдът го лишава от право да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество за 5 години.

Поредната присъда за Аспарухов е от Районния съд в Шумен. Съдът е определил общо наказание по настоящата присъда с други 4, постановени в Шумен и Разград. Присъединява се и глоба в размер на 1000 лева, наложена по присъда от Великотърновския съд по дело от 2013г.

Аспарухов е осъден да заплати на фирмата цялата изтеглена сума от 294 584 лева, като обезщетение за причинените на дружеството имуществени вреди в резултат на извършеното от него престъпление. Той трябва да плати и 11 783 лева държавна такса върху уважения размер на гражданския иск. Дължи още 864 лева деловодни разноски, както и 5 лева такса за служебно издаване на изпълнителен лист. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Шумен.

В началото на тази година Аспарухов беше временно отстранен от длъжност, тъй като срещу него се води дисциплинарно производство.

Делата, по които работи, бяха прехвърлени на негов колега от Разград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право