Условна присъда за шеф на фирма, ощетил хазната с милиони

Снимка: Архив

Собственик и управител на варненска фирма се отърва с условно наказание за източване на над 4, 5 млн. лв. ДДС от хазната.

Преди 10 г. Николай Николов приел оферта да регистрира на свое име фирма "ПХГ Динамик" ЕООД срещу 300 лв. месечно възнаграждение. Част от търговската дейност на дружеството била имитирана чрез оформяне на документи, които стой подписвал в качеството си на управител. До средата на ноември 2007 г., в продъжение на седем данъчни периода той подавал фалшиви декларации в НАП и приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер на 4 544 975 лв.

За престъплението прокуратурата настояваше 34-годишният мъж да влезе в затвора за 4 г. Пред окръжния съд обаче Николай си призна вината, а защитата му пледира за минимална присъда, тъй като не той е инициирал престъплението.

В крайна сметка магистратите осъдиха "бизнесмена" на 2 г. и 8 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Николов трябва да плати с лихва на държавата източените милиони, разноските по делото, както и държавната такса върху уважения граждански иск в размер на 181 799 лв., постанови съдът. Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право