Условно за убит велосипедист

Шофьор, блъснал велосипедист и причинил смъртта му, беше наказан от Окръжния съд в Шумен с 9 месеца затвор при 3-годишен изпитателен срок. М.М./26 г./ от Сливен е лишен и от книжка за 1 г., съобщават от съдебния пресцентър след произнесеното наказание в сряда.

Пътният инцидент станал на 8 юли 2016 г. на главен път ІІ-73, в близост до разклона за село Ивански. При управление на лек автомобил "Опел" шофьорът е нарушил правилата за движение, като се е движил в тъмната част на денонощието със скорост 90км/ч. Тя е по-висока от тази, с която би могъл да спре в границите на осветената зона от късите светлини на фаровете на автомобила - 77,9 км/ч. По непредпазливост е причинил смъртта на велосипедиста Р.Д./54г./, който починал седмица след произшествието.

След неравния сблъсък шофьорът направил всичко, зависещо от него, да окаже помощ на пострадалия. По данни на полицията веднага след произшествието, колелото е било без светлоотразители и фар, а велосипедистът без светлоотразителна жилетка.

Делото приключи в едно съдебно заседание, по реда на съкратената процедура. Съдът е длъжен след определяне на наказанието да го намали с една трета, уточняват от пресцентъра.

По делото няма предявени граждански искове. Разноските за обвиняемия са 2 266 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България