Успех за Сливен пред Арбитражния съд в дело за сметоизвозването

Делото, заведено в Арбитражния съд от бившата фирма за сметоизвозването в Сливен, приключи в полза на общината – съобщиха от местната администрация в Града под Сините камъни.

Консорциумът „ЛТБ България ХГ” предяви претенции за милиони левове за това, че през 2012г. общината прекрати дългосрочния си договор с него. „Успяхме да защитим интереса си. И това е голям успех, защото се избегна риска да плащаме 5 млн. лева – част от поисканото обезщетение за пропуснати ползи от неоснователно едностранно прекратяване на договора” – бе коментарът на сегашния сливенския кмет Стефан Радев /ГЕРБ/.

Сливен сключи договора за сметоизвозване с „ЛТБ България ХГ” през ноември 2007 г. при управлението на кмета Йордан Лечков /тогава от ГЕРБ/. Срокът на изпълнение бе 15 години с прогнозна стойност 30 млн.лева без ДДС.

Това бе един от дългосрочните договори, наследени от следващия градоначалник – Кольо Милев /БСП/. Той бе предмет на проверка от нарочно излъчена общинска комисия, която имаше за цел да осветли договорите и сделките на общината. През пролетта на 2012г. общинският съвет реши да бъде прекратен договора с консорциума. А кметът Милев обяви, че извършените проверки са установили множество нарушения, включително и това, че "консорциумът разполага с по-малко от половината от необходимата техника за договорената дейност".

Малко по-късно последва делото в Арбитражния съд, образувано по иска на „ЛТБ България ХГ”. През април т.г. общината направи възражение, което беше прието за основателно от Арбитражния съд и делото бе прекратено. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване – уточниха от администрацията.

След сключването на договора с консорциум „ЛТБ България ХГ” преди 9 години, последва ликвидация на общинската фирма „Комунални услуги”. „Комунални услуги” разполагаше с опитен персонал и необходимата техника. Докато тя се грижеше за сметосъбирането и сметоизвозването, Сливен бе сочен за най-чистия град в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони