Успешна телефонна измама в Омуртаг след година затишие

Снимка: Архив

Торбата с 2 245 лв. изчезнала за 10-на минути от входната врата

След година без успешни телефонни измами, в Омуртаг в неделя мошениците попаднали на 82-годишна жена, която добре знаела за схемите, но въпреки това се подвела и харизала 2 245 лв. Парите били прибрани буквално за няма и 10-на минути, след като жената ги оставила на входната врата на къщата си, което станало малко след 20 часа в неделя. Стопанката първо поставила торбичката с левовете, а после се качила на втория етаж на къщата, където живеел внукът й и му разказала какво е станало. Той хукнал, за да спаси парите, но торбата вече била изчезнала. Тогава се обадили в полицията, но, въпреки бързите заградителни мероприятия, куриерът не бил хванат. Това навежда на мисълта, че в ролята на „муле” може да е бил ангажиран местен човек, който е чакал на адреса и после бързо се е прибрал у дома.

Жертвата на престъплението разказала, че и друг път са й звънели телефонни измамници, но тя не се хващала на номерата им. Този път първо започнали със схемата за пари за операция на пострадал близък, после минали към тази за полицейска операция. Докато разказвала как са я излъгали, и самата жена не можела да повярва, че се е подвела.

От полицията в Омуртаг уточняват, че повече от година не са имали измами в района. Градът бил подлаган на няколко серии телефонен тормоз, но хората реагирали адекватно и не се лъжели да дават пари.

Предполага се, че обнадеждени от успешния удар, измамниците, които са си осигурили куриер в района ще продължат да тормозят хората и в следващите дни и полицията призовава за повече бдителност, за да няма и други излъгани.

Не е изключено обаче случаят от неделя вечер да е дело на местни аматьори, които са разиграли популярните схеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право