Успокойте топката, глупаци!

Целта на ГЕРБ е чрез всякакви скандали да вбие клин между левицата и десницата в София

Вече нищо не може да ме изненада, откакто една прокурорка, от специалните, с блясък в очите, обясни на шашардисаната нация каква опасност за националната сигурност са пръскачките пред Народното събрание. Как едни лоши хора са се готвили да ги включат, когато някоя чуждестранна делегация влиза в Парламента и щяла да настане голяма паника. Хората ще помислят, че това е преврат и ще реагират по съответния начин. Значи тези пръскачки са поставени там с цел да подрият националната ни сигурност.

Не мога да преразкажа този монолог с всичката му патетика и убеденост. Помислих, че може да е някакъв скеч за страховете по време на студената война, но не би. Всичко бе истинско. И никой не възрази. Никой не реагира. Накъде отиваме? Ето накъде - до това, което става днес. Ако баща ми беше жив, щеше да ме изпрати да купувам сол, захар, брашно, олио. Така старите българи се готвели за предстояща война.

От досега представените доказателства може някой да каже, че Малинов не е светец. Морал може и да няма, но и шпионаж няма.

Моята версия, която досега не споделях, е, че цялата шпионска кампания (включително и писмото до руското посолство), поне първата u цел, е насочена към вбиването на клин между левицата и десницата в София, за да не се обединят за втория тур на кметските избори против ГЕРБ. Толкова са се изплашили. Без Цветанов, но по цветановски. Така поне започна, но къде ще свърши? Контролира ли вече някой този процес?

Ето тук започва мисията на умните и отговорни медии. За чест на професията не всички се поддадоха на истерията.

А Националното радио намери за уместно точно в този момент да спира от ефир популярна водеща, която не била обективна и излагала само едната позиция по въпроса за избора на главен прокурор. И това решение на новите шефове бе така глупаво, представено в най-неподходящия момент, че събуди лоши спомени и от други подобни случки с националното радио. Стигна се до там цял преди обед радиото да мълчи, без хората да знаят защо. Накрая водещата бе възстановена, разбира се, след намесата на Борисов. След такъв гаф в такъв момент, нечии шефски столове трябва да изстинат.

Други медии гледат на цялата психоза като на златен шанс да си напълнят джобовете. И ето, че една от тях се увлече и се вдигна голям шум. Всички я порицаха, призоваха да бъде изолирана. Направиха подписка, която трябваше да покаже самите тях като чужди на лъжите и манипулациите. Да, но не. Те не показват порнографски снимки, но не се спират пред очевидни лъжи. Не пускат опровержения, препускат напред и не им пука. И моя милост стана жертва на несръчна лъжа. Някакви големи бизнесмени дали пари на Мая Манолова и в допълнение ме изпратили в екипа u, заедно с чалга певица. Като пазарлъка за Неймар - пари плюс двама играчи. Да, но аз не съм в екипа на Манолова. И не мога да бъда „пришиван“ току-така. Тези лъжливи медии лицемерно са официално против „фалшивите новини“, но да не се отнася до тях.

И в цялата тази обстановка телевизиите лениво преминаха към пълната си програма, показаха някои от новите си предавания и разкриха какво още да очакваме. Мнението ми до този момент е, че всичките национални телевизии преминават през критичен период и трудно намират новия си облик. Разчита се предимно на външните продукции, които следват чужди формати с развлекателен характер. Още когато се пишеха законите за електронните медии, на външните продукции се дадоха големи предимства. Нали сме за „частната инициатива“! И те се възползват, о-о-о, как добре се възползват! Някои правят опит да придадат дълбок смисъл на тези формати. Вече написах, че „Фермата“ е много добро шоу, възпитаващо любов към труда и колективните усилия, но излишни са изкуствените разделения и декларативният патриотизъм. И в „Игри на волята“ прекаляват с дидактиката. Очаквам да видя „България търси талант“. Премиерата му ще бъде в неделя, когато вече ще съм предал коментара си в редакцията.

Дали би ти ви ще конкурира Нова, която води с „Капките...“ и поведе с „Маскираният певец“? Ясно е, че засега телевизията не може да реши проблема с вакуума, който остави Слави. Не е лесно, но нека не бързат.

БНТ пристъпи към смяна на някои от лицата, които представят телевизията. Но те не носят дълбоката промяна в програмата, което изисква повече усилия. И повече пари изисква, ще допълнят от ръководството на телевизията. И са прави. Вероятно и сега ще има доливане на пари, за да се излезе от кризата. Но това води до още по-голяма зависимост. Трябва веднъж завинаги да се реши въпросът.

Очаквах, че и в новия сезон Нова телевизия ще заложи главно на развлечения за сметка на публицистиката. Грешка. В неделя ще има публицистично предаване, чиито водещ ще е Мая Костадинова от „Канал 3“. Според мен тя е най-добрият водещ на политическо предаване в сегашния български ефир - добре подготвена, умна, с пъргава мисъл, толерантна, с приятно излъчване. Радвам се за нея. И за Нова телевизия.

 

Кой е виновен все пак?

Не бях предал коментара си, когато кризата с радиото бе разрешена. Изкупителна жертва стана Ники Кръстев, шеф на „Хоризонт“ от 24 часа, кротък човек, отличен журналист. Но на него някой му е наредил. И на този, който му е наредил, някой друг му е наредил. И понеже това няма да се разкрие, кризата е потушена само временно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари