Установиха нови случаи на птичи грип в Пловдив и Пазарджик

Нови огнища на птичи грип има в Пловдивско. Това съобщи за „Фокус“ д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция на БАБХ.

Ситуацията е тежка, заразата е плъзнала в цялата област.

"Нови огнища на птичи грип са се появили в Хисарско, в община Калояново и в община Първомай", каза д-р Янков. Продължават да се унищожават птици, ограниченията също са в сила. От БАБХ съветват хората да не преместват птици и да не пускат никой в контакт с тях.

"Засега заразата е предимно по водоплаващи птици, има заболели и няколко кокошки носачки", обясни д-р Янков и добави, че гълъбите са носители на заразата, но не боледуват.

По думите му засега няма съмнения и ограничения за птиците, които се продават в търговската мрежа.

Има обявено огнище на птичи грип и в Пазарджик, след откриването на две мъртви ушати сови, заразени с болестта, съобщи за „Фокус“ директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Петко Митев.

Той обясни, че със заповед на директора на БАБХ се определят двете зони, в които ще трябва да бъдат извършвани наблюдение, ограничение за придвижване и пазар за животни.

„Това ще бъде подкрепено с решение на Областната и общинската епизоотична комисии. Засега е определена 3-километрова зона, която включва град Пазарджик. Определена е и 10-километрова зона, в която ще се осъществява надзор за състоянието. Тази зона обхваща съседните на Пазарджик села. От община Пещера само село Капитан Димитриево влиза в нея“, коментира д-р Митев.

Той допълни, че са обявени и телефони, на които могат да се подават сигнали, ако има намерени други мъртви прелетни птици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България