Утвърдиха нова система от правила за електронен прием на първокласниците в Горна Оряховица

В първа група ще попадат и деца, чиито братя и сестри учат в същото училище

Новата система от правила за електронен прием в първи клас в основните и средните училища в Горна Оряховица, която е в сила за предстоящата учебна 2019-2020 година, вече е утвърдена. Приемането й се налага, поради изменения и допълнения на Наредба № 10 на Министерство на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, които внасят промени в критериите за прием в първи клас.

Новите моменти са следните: в първа група за дадено училище, освен децата с уседналост над 3 години, вече попадат и деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, независимо от постоянния/настоящия им адрес. Когато каките и батковците са над 12 години, детето, което кандидатства за прием в първи клас, получава точки по допълнителен критерий, без промяна на групата, в която попада.

Има промени и в допълнителните критерии – точки вече получават и децата полусираци, както и малчуганите от многодетни семейства.

Допълнителните критерии, както и досега, ще се прилагат в случаите, когато броят на децата-кандидати за едно училище надхвърли броя на свободните места за прием в училището.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование