Утроби под наем

Украйна - Мека на сурогатното майчинство?

Лекари били замесени в търговия с хора и органи

В Украйна работят над 50 клиники за изкуствено оплождане. Много от заченатите „ин витро“ деца се износват от сурогатни майки. Един скандал с клиника от Киев поражда опасения, че лекарите са замесени в търговия с хора.

Главният прокурор Юрий Луценко заяви в средата на юли, че Украйна е една от водещите страни в света по отношение на сурогатното майчинство. Много често зад това обаче се крие търговия с хора и органи. Той даде и конкретен пример с киевската клиника за оплождане ин витро „Bio TexCom“. През 2011 година италианско семейство сключва договор с украинска сурогатна майка. След раждането семейството взима момчето в Италия. Италианските власти обаче не признават семейната двойка за родители на детето. Задължителният в Италия ДНК-тест не доказва, че мъжът е генетичен баща на детето. В крайна сметка момчето е осиновено от друго италианско семейство.

Собственикът на „Bio TexCom“ Алберт Точиловский потвърждава пред ДВ, че генният материал на мъжа не съвпада с този на детето. „Или ембрионът, или катетерът е бил подменен по време на операцията“, предполага той. Не е изключена обаче също и човешка грешка. През юли 2018 година прокуратурата обвини Точиловский и главния лекар на клиниката в търговия с хора, документни измами и укриване на данъци.

Ако обвиненията бъдат доказани, двамата могат да получат до 15 години затвор. Точиловский, който е под домашен арест, казва, че клиниката може да бъде обвинена най-много в това, че е нарушила предписанията на здравното министерство за изкуствено оплождане. „А за това са предвидени само административни наказания“, подчертава той.

Испанската телевизия RTVE информира, че подобни проблеми с новородени деца в Украйна имат най-малко 20 испански семейства. Според други медии, техният брой е значително по-голям. Въпросните семейства не могат да се приберат в Испания, защото испанското консулство отказва да регистрира бебетата като испански граждани. Служителите се позовават на новите европейски директиви за защита на личните данни.

От „Дойче веле”, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения