Ухапване от куче не мина за трудова злополука

Мъж, който бил ухапан от бездомно куче, точно до вратата на сградата, където работел, осъди община Шумен да му плати 3 000 лв. обезщетение. От кметството претендирали, че случаят е трудова злополука на път за работното място и не е редно да получи втора компенсация.

Според решението на районния съд в Шумен към парите за претърпени болки и страдания се добавят и 35 лв., платени за издаване на съдебно-медицинско удостоверение, както и 621 лв. деловодни разноски.

Инцидентът станал на 27 април т.г. пред вратата на работното място, където Христо Н./35 г./ бил нападнат и ухапан по лявата подбедрица. Последвало усложнение на раните, болнични и стрес за потърпевшия. Той се страхувал да се доближи дори до домашното си куче, а като извеждал дъщеря си на 2 г. я вземал на ръце при среща с улично куче.

Липсват доказателства, че инцидентът е признат за трудова злополука и е заплатено обезщетение, пише в решението. Дори и да се приеме, това не изключва претенцията към общината. Съдът счита, че ответникът упражнява надзор върху животното, от чиито действия са произтекли вредите. Безстопанствените животни се настаняват в приюти и след кастриране се връщат на местата, от които са взети, след което са под надзора на съответната община. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България