Учат бъдещите капитани как се разтоварват кораби

Бъдещите капитани, възпитаници на морската Алма матер, вече имат възможност и условия да изучават как се разтоварват кораби на различни пристанища. Обучението ще се провежда в новооткрития център „Експлоатация на кораба и товарно дело” във Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров”(ВВМУ) във Варна. Университетската придобивка е изградена със съдействието на ДП”Пристанищна инфраструктура”, каза на откриването началникът на ВУЗ-а комодор проф. Боян Медникаров. Това стана по време на тържественото отбелязване на 136-тата годишнина от създаването на ВВМУ.

Проф. Медникаров припомни, че от 1942 г. училището е специализирано морско заведение, а през 1956 г. става университет. Четири години по-късно той е вписан в регистъра на Международната морска организация и дипломите на завършилите негови възпитаници се признават в цял свят.През 2017 г. ВВМУ ще бъде домакин на Генералната асамблея на морските университети от над 30 държави, която ще се проведе през октомври.

Гости на празника на ВВМУ бяха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, председателят на ОбС във Варна Тодор Балабанов, зам.-кметът Пейчо Пейчев и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони