Учат децата да карат ски

Децата от София и страната и тази година ще имат възможност да се докоснат до спорта в планината. Българска федерация ски за девета поредна година даде старт на програмата „Научи се да караш ски“, която осигурява на ученици от първи до четвърти клас четиридневно безплатно обучение по най-популярния зимен спорт от висококвалифицирани инструктори. До този момент през програмата са преминали над 25 000 деца, а тази година ще бъдат обхванати ученици от Банско, София-област, Пловдив, Плевен, Благоевград, Кюстендил, Чепеларе, Добринище, Девин, Самоков и Смолян.

Президентът на ски федерацията Цеко Минев благодари за съдействието от страна на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Българския олимпийски комитет, МТел и регионалните инспекторати и изрази надежда, че проектът ще спечели нови симпатизанти на ските сред младото поколение.

„Децата, които участват, са изключително доволни, че получават началните стъпки в ски спорта, и то на чист въздух в планината - заяви Минев. - За нас е много важна продължителността на програмата. Интересът към нея с всяка година става все по-голям. В това издание ще бъдат обхванати над 2500 деца.“

Първите обучени деца от София направиха финалното си състезание по гигантски слалом на Витоша.

„Всички те усетиха както е това да бъдеш скиор - заяви началникът на столичния регионален инспекторат по образованието Ваня Кастрева. - Ползите от този проект са многопластови, защото децата ни обичат спорта.“

Интерес към програмата има дори от община Варна, където планират да направят временни съоръжения край града, за да се включат в следващите издания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт